Cykoria – przepisy
Cykoria sałatowa to roślina dwuletnia. Jej liście mają kolor czerwono-fioletowy z białymi żyłkami. To powoduje, że jest często wykorzystywana jako ozdoba dań.
Warto ją wykorzystać w różnych potrawach. Cykoria bardzo dobrze komponuje się z szynką parmeńską i świeżymi figami. Pamiętajmy jednak, żeby przed zastosowaniem wymoczyć ją w wodzie, żeby pozbyć się lekko gorzkiego smaku.
My proponujemy zacząć eksperymenty kulinarne z cykorią od prostej sałatki według pomysłu Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.
Przepis na sałatkę z cykorią sałatową i cykorią włoską (radicchio)
Składniki na sałatkę
- 50 g rukoli
- 1 główka cykorii
- 1/2 małej główki radicchio (cykoria włoska)
- kilkanaście obranych orzechów włoskich
Składniki na sos
- 25 g prażonych orzechów włoskich
- 1 mały ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Najpierw uprażyć orzechy do dressingu, żeby przestygły. Następnie drobno posiekać radicchio i cykorię. Przełożyć do miski i wymieszać razem z rukolą oraz orzechami włoskimi nieprażonymi.
- Przygotować dressing: zetrzeć na tarce orzechy oraz czosnek i skórkę z cytryny. Wycisnąć sok z cytryny i wszystko razem utrzeć. Dodać oliwę, parmezan i przyprawy. Jeżeli dressing będzie zbyt gesty, to dolać wodę.
- Dressingiem polać sałatę i wymieszać. Gotowe.
Ważna uwaga: radicchio jest gorzka, dlatego należy mieć to na uwadze, jeżeli ktoś nie przepada za goryczką.

Przepis na duszoną cykorię
Choć najlepiej jeść cykorię surową, można ja też poddusić.
Składniki
- cykorie
- masło
- woda
- cukier
- cytryna
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Cykorie wymoczyć w wodzie, żeby pozbyć się goryczki. Następnie posiekać (bez głąbów). Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cykorię, pomieszać i chwile podsmażyć.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i cytryną.
- Wlać wodę i dusić do miękkości cykorii.
Cykoria podróżnik
Cykoria podróżnik to roślina lecznicza o pięknej niebieskiej barwie. Według legendy, niebieski kolor cykoria podróżnik zawdzięcza dziewczynie płaczącej po utraconym ukochanym. Stąd też inna nazwa cykorii podróżnik – podróżnik błękitny. Młode, wiosenne listki cykorii można dodawać do sałatek. Mają dużo witaminy C,B i mikroelementów.
Cykoria – kawa
Z korzenia cykorii podróżnik produkuje się kawę. Korzeni cykorii po ususzeniu, zmieleniu i uprażeniu do dziś używa się jako ważnego składnika kawy zbożowej. Przy prażeniu zawarta w korzeniu inulina przemienia się w związek o aromacie przypominającym kawę. Kawę z cykorii kupimy już za ok. 6 zł za 100 gram.

Cykoria - właściwości
Cykoria to samo zdrowie! Najlepiej jeść ją na surowo. Zapiekana cykoria traci, jak wszystko, co poddane obróbce termicznej, swoje właściwości. Cykoria zawiera przede wszystkim wiele składników mineralnych:
- potas
- wapń
- fosfor
- magnez
- mangan
- żelazo
- miedź
- cynk
- siarkę
- selan
Jest bogata w witaminy z grupy B, A, E i K. Zawiera też błonnik. Cykoria ma też działanie moczopędne, stymuluje też wątrobę do wydzielania żółci, a żołądek do produkcji soku. Jest więc dobra na trawienie.
Cykoria sałatowa - uprawa
Cykoria jest bardzo łatwa w uprawie. Nasiona cykorii można wysiewać od połowy maja do połowy czerwca. Zbiera się ją od września. W czasie upalnego lata wymaga intensywnego podlewania, gdyż nie znosi suszy.
