Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cykoria – przepisy. Jakie właściwości ma cykoria? Czym jest cykoria podróżnik i kawa z cykorii?

mad
Cykoria sałatowa.
Cykoria sałatowa. 123 rf
Cykoria to wciąż niedocenione warzywo. Warto to zmienić, bo cykoria, choć zawiera w sobie goryczkę, pozytywnie wpływa na układ naczyniowy naszego organizmu. Za to cykoria podróżnik, czyli roślina lecznicza, ma działanie przeciwnowotworowe. Z korzeni cykorii powstaje kawa. Najpopularniejsza w Polsce cykoria sałatowa sprzedawana jest zazwyczaj po kilka sztuk na małych tackach. Można też ją spotkać w gotowych mieszankach sałat.

Cykoria – przepisy

Cykoria sałatowa to roślina dwuletnia. Jej liście mają kolor czerwono-fioletowy z białymi żyłkami. To powoduje, że jest często wykorzystywana jako ozdoba dań.
Warto ją wykorzystać w różnych potrawach. Cykoria bardzo dobrze komponuje się z szynką parmeńską i świeżymi figami. Pamiętajmy jednak, żeby przed zastosowaniem wymoczyć ją w wodzie, żeby pozbyć się lekko gorzkiego smaku.
My proponujemy zacząć eksperymenty kulinarne z cykorią od prostej sałatki według pomysłu Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.

Przepis na sałatkę z cykorią sałatową i cykorią włoską (radicchio)

Składniki na sałatkę

  • 50 g rukoli 
  • 1 główka cykorii 
  • 1/2 małej główki radicchio (cykoria włoska) 
  • kilkanaście obranych orzechów włoskich 

Składniki na sos 

  • 25 g prażonych orzechów włoskich 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 4 łyżki oliwy 
  • starta skórka z 1 cytryny 
  • sok z 1 cytryny 
  • 2 łyżeczki parmezanu 
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie

  1. Najpierw uprażyć orzechy do dressingu, żeby przestygły. Następnie drobno posiekać radicchio i cykorię. Przełożyć do miski i wymieszać razem z rukolą oraz orzechami włoskimi nieprażonymi.
  2. Przygotować dressing: zetrzeć na tarce orzechy oraz czosnek i skórkę z cytryny. Wycisnąć sok z cytryny i wszystko razem utrzeć. Dodać oliwę, parmezan i przyprawy. Jeżeli dressing będzie zbyt gesty, to dolać wodę.
  3. Dressingiem polać sałatę i wymieszać. Gotowe. 

Ważna uwaga: radicchio jest gorzka, dlatego należy mieć to na uwadze, jeżeli ktoś nie przepada za goryczką.

Z cykorii mozna przygotować pyszną sałatkę.
Z cykorii mozna przygotować pyszną sałatkę. Stanisław Romek

Przepis na duszoną cykorię

Choć najlepiej jeść cykorię surową, można ja też poddusić.

Składniki

  • cykorie
  • masło
  • woda
  • cukier
  • cytryna
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Cykorie wymoczyć w wodzie, żeby pozbyć się goryczki. Następnie posiekać (bez głąbów). Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cykorię, pomieszać i chwile podsmażyć.
  2. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i cytryną.
  3. Wlać wodę i dusić do miękkości cykorii.

Cykoria podróżnik

Cykoria podróżnik to roślina lecznicza o pięknej niebieskiej barwie. Według legendy, niebieski kolor cykoria podróżnik zawdzięcza dziewczynie płaczącej po utraconym ukochanym. Stąd też inna nazwa cykorii podróżnik – podróżnik błękitny. Młode, wiosenne listki cykorii można dodawać do sałatek. Mają dużo witaminy C,B i mikroelementów.

Cykoria – kawa

Z korzenia cykorii podróżnik produkuje się kawę. Korzeni cykorii po ususzeniu, zmieleniu i uprażeniu do dziś używa się jako ważnego składnika kawy zbożowej. Przy prażeniu zawarta w korzeniu inulina przemienia się w związek o aromacie przypominającym kawę. Kawę z cykorii kupimy już za ok. 6 zł za 100 gram.

Kawa z cykorii.
Kawa z cykorii. 123 rf

Cykoria - właściwości

Cykoria to samo zdrowie! Najlepiej jeść ją na surowo. Zapiekana cykoria traci, jak wszystko, co poddane obróbce termicznej, swoje właściwości. Cykoria zawiera przede wszystkim wiele składników mineralnych:

  • potas
  • wapń
  • fosfor
  • magnez
  • mangan
  • żelazo
  • miedź
  • cynk
  • siarkę
  • selan

Jest bogata w witaminy z grupy B, A, E i K. Zawiera też błonnik. Cykoria ma też działanie moczopędne, stymuluje też wątrobę do wydzielania żółci, a żołądek do produkcji soku. Jest więc dobra na trawienie.

Cykoria sałatowa - uprawa

Cykoria jest bardzo łatwa w uprawie. Nasiona cykorii można wysiewać od połowy maja do połowy czerwca. Zbiera się ją od września. W czasie upalnego lata wymaga intensywnego podlewania, gdyż nie znosi suszy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska