Dorota Wójcicka mieszka w Niepołomicach. Prowadzi blog kulinarny Daktyle w czekoladzie.
Składniki
- 250 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- mały pęczek natki pietruszki
- 50 g oscypka
- pieprz cytrynowy
- sól
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Natkę pietruszki posiekać, dodać na patelnię. Wlać sok z cytryny, wymieszać. Dodać gorący makaron i wszystko wymieszać.
Oscypek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do makaronu, jeszcze raz wymieszać. Doprawić pieprzem cytrynowym i ewentualnie solą.
Źródło: Dzień Dobry TVN