Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Grillowany kalafior z medalionami z łososia [PRZEPIS]

Agnieszka Sznajder
Agnieszka Sznajder
Grillowany kalafior z medalionami z łososia

Sezon kalafiorowy powoli nadchodzi, wiec warto po niego sięgać. Pomysłem na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś, dzieli się Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kalafior
  • 50/60 dag filetów lub medalionów z łososia
  • płatki czosnku
  • sól
  • pieprz cytrynowy lub czarny
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • majeranek
  • mąka

Wykonanie:

Kalafior podzielić na małe kawałki, ułożyć na formie do pieczenia, polać oliwą, posypać solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawić grill lub termoobieg, rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
Zapiekać kalafiora przez 60 minut, obracając często, aby równo się opiekał. Oliwę dozować według potrzeby. Jeśli grillujemy pod chmurką to wystarczy tacka aluminiowa jednorazowa do położenia na ruszcie, a reszta
pozostaje bez zmian. Jeśli macie grill elektryczny ułożyć kalafiora bezpośrednio na ruszcie.
Filety z łososia posolić, posypać pieprzem cytrynowym i majerankiem, skropić kilkoma kroplami cytryny. Przygotowaną rybę przełożyć na ruszt lub na tackę. Delikatnie obracać podczas pieczenia. Podawać z grillowanym kalafiorem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska