https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Grillowany kalafior z medalionami z łososia [PRZEPIS]

Agnieszka Sznajder
Agnieszka Sznajder
Grillowany kalafior z medalionami z łososia

Sezon kalafiorowy powoli nadchodzi, wiec warto po niego sięgać. Pomysłem na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś, dzieli się Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kalafior
  • 50/60 dag filetów lub medalionów z łososia
  • płatki czosnku
  • sól
  • pieprz cytrynowy lub czarny
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • majeranek
  • mąka

Wykonanie:

Kalafior podzielić na małe kawałki, ułożyć na formie do pieczenia, polać oliwą, posypać solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawić grill lub termoobieg, rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
Zapiekać kalafiora przez 60 minut, obracając często, aby równo się opiekał. Oliwę dozować według potrzeby. Jeśli grillujemy pod chmurką to wystarczy tacka aluminiowa jednorazowa do położenia na ruszcie, a reszta
pozostaje bez zmian. Jeśli macie grill elektryczny ułożyć kalafiora bezpośrednio na ruszcie.
Filety z łososia posolić, posypać pieprzem cytrynowym i majerankiem, skropić kilkoma kroplami cytryny. Przygotowaną rybę przełożyć na ruszt lub na tackę. Delikatnie obracać podczas pieczenia. Podawać z grillowanym kalafiorem.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

m
mk
To mi się podoba! połączenie łososia norweskiego z kalafiorem - ja bym tylko do niego dodała paprykę wędzoną !

Wybrane dla Ciebie

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Cyberataki GRU uderzają w Polskę. Firmy, logistyka i zwykli użytkownicy na celowniku

Cyberataki GRU uderzają w Polskę. Firmy, logistyka i zwykli użytkownicy na celowniku

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska