Zagrożeniem jest ciepła woda
Pracownik wodociągów podkreśla przede wszystkim, że „w ciepłej wodzie użytkowej, której przygotowanie i dostawa leży poza kompetencjami Wodociągów Miasta Krakowa SA, mogą wystąpić bakterie legionella”.
– Procesy technologiczne stosowane we wszystkich stacjach uzdatniania wody Wodociągów Miasta Krakowa SA, w szczególności procesy wysokowydajnej dezynfekcji wody (promieniowanie UV i wytwarzany elektrolitycznie podchloryn sodu w Stacji Uzdatniania Wody Raba oraz dwutlenek chloru w Stacji Uzdatniania Wody Rudawa i Dłubnia), zapewnić najwyższą jakość dostarczanej wody – mówi Monika Kupnicka.
Dodatkowa bariera
Jak podkreśla, dodatkową barierą jest wstępne utlenianie prowadzone w formie tzw. ozonowanie w ZUW Raba i utlenianie nadmanganianem sodu w ZUW w Dłubni i Rudawie. Również proces stosowany w Bielańskiej Stacji Uzdatniania Wody polegający na powolnej filtracji i dezynfekcji elektrolitycznej powstający podchloryn sodu skutecznie eliminuje wszelkie zagrożenia.
Kontrolę jakości wody przeprowadza akredytowane Laboratorium Centralne, badając parametry fizykochemiczne i mikrobiologiczne wody. Jej jakość jest codziennie monitorowana przez służby laboratoryjne w stacjach uzdatniania wody oraz pomiary on-line na stacjach wczesnego ostrzegania. Parametry wody regularnie kontroluje także Państwowa Powiatowa Inspekcja Sanitarna.
Co to jest legionella?
Legionelloza, znana też jako choroba legionistów, to forma zapalenia płuc. Jest spowodowana bakteriami legionella. Zazwyczaj jest związana z nieprawidłowościami w zarządzaniu wodą. Choć 1 na 10 przypadków choroby legionistów kończy się śmiercią, to prof. Janusz Milanowski, kierownik Kliniki Pneumonologii, Onkologii i Alergologii SPSK4 w Lublinie uspokaja.
– Bakteria legionella nie jest groźna dla zdecydowanej większości zdrowych osób. Proponuję zachować rozsądek, nie ulegać nadmiernym emocjom, bo infekcje nią wywołane towarzyszą nam od dawna – powiedział PAP prof. Milanowski.
Powszechnie występuje w przyrodzie
Jak wyjaśnił ekspert, Legionella pneumophila powszechnie występuje w przyrodzie, szczególnie w wodzie, np. w rzekach, jeziorach, basenach, jacuzzi, fontannach, klimatyzacji czy w wodociągach. Podkreślił, że bakterie namnażają się w temperaturze od 20 do 40 st. Celsjusza. Do zakażenia dochodzi poprzez wdychanie zakażonego aerozolu, który dostaje się do płuc. Nie można się zakazić poprzez picie skażonej wody czy od innego człowieka.
– Bakteria nie jest groźna dla zdecydowanej większości zdrowych osób. Najczęściej występuje w postaci stosunkowo niegroźnej infekcji układu oddechowego, tzw. gorączki pontiac. Tylko u niektórych rozwija się legionelloza, czyli ciężka postać infekcji układu oddechowego. Zależne to może być od zjadliwości szczepu bakterii, ale też od większej skłonność do zachorowania u ludzi z grup ryzyka – powiedział pulmonolog.
Co Polacy uważają o imigrantach?
