Nie macie pomysłu co podać do świątecznego barszczu? Paszteciki w cieście francuskim robi się błyskawicznie, a smakują wybornie!
Składniki:
- 500 g świeżego ciasta francuskiego (może być gotowe)
- 1 jajko do posmarowania
- kminek do posypania
Farsz:
- 40 dag łopatki wieprzowej
- 15 dag udka drobiowego (1 sztuka)
- 15 dag cebuli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 jajko
- 1 łyżka smalcu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku: sól, pieprz, imbir
Wykonanie:
Warzywa obieramy, mięso myjemy. Mięso, marchewkę i pietruszkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy, gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na smalcu na złoty kolor. Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wywaru, studzimy.
Udko oddzielamy mięso od kości. Mięso i warzywa mielimy. W misce mieszamy zmielone mięso z warzywami, usmażoną cebulę, dodajemy jedno jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem do smaku.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy. Wykrawamy z niego pas o szerokości około 10 cm. Na każdą część ciasta wyłożyć nadzienie, układając je bliżej jednego z brzegów. Brzeg ten posmarować odrobiną wody, następnie zwinąć ciasto w rulon tak, by brzegi ciasta się zlepiły. Rulony pokroić ukośnie na porcje, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec około 20 minut na złoty kolor.
Wyjąć i podawać na przykład z barszczem lub jako samodzielną przekąskę.
Autor: Michał Biernat / Dwór Korona Karkonoszy
Źródło przepisu:
www.commplace.pl
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie:
