Wegetariański sos boloński to propozycja na szybki obiad naszej Czytelniczki Agnieszki Delkowskiej, autorki popularnego bloga „Lady Kitchen”. Zobaczcie przepis.
Składniki na sos
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 8 pieczarek
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- bazylia, oregano - najlepiej świeże
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki białego sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki oliwy
- szklanka bulionu warzywnego bądź wody
Dodatkowo
- makaron
Wykonanie
Warzywa ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Pieczarki kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa i pieczarki. Dolewamy wodę bądź bulion i chwilę dusimy. Dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy. Dusimy do odparowania wody, czyli do momentu jak sos zrobi się gęsty. Dodajemy czosnek, zioła, cukier, cynamon, sól i pieprz. Na suchej patelni prażymy sezam i pestki dyni. Sos podajemy z makaronem i posypujemy uprażonymi ziarnami.
Zobacz koniecznie!
