Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z ziemniakami. Rolada ziemniaczana z mięsem Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Rolada ziemniaczana z mięsem. Zobaczcie przepis!
Rolada ziemniaczana z mięsem. Zobaczcie przepis! Fot. Dolina Soły
Rolada ziemniaczana z mięsem to jedno z tych dań, które Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzowa (gmina Chełmek) przygotowują od lat. Zobaczcie przepis!

Co można zrobić z ziemniaków na obiad? Zobaczcie pomysł na rewelacyjną roladę ziemniaczaną!

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,5 kg gotowanego lub pieczonego mięsa (np. karczku)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Wykonanie
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach.
Mięso przepuścić przez maszynkę razem z cebulą podduszoną na oleju. Przyprawić sola i pieprzem.
Ugotowane, przestudzone i obrane ze skórki ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z jajkami, łyżką masła i z solą. Wyłożyć ziemniaczaną masę na zwilżoną serwetkę/ściereczkę i uformować prostokąt o grubości około 2 cm. Nałożyć warstwę nadzienia mięsnego, posypać pietruszką, zawinąć roladę.
Za pomocą ściereczki przenieść na natłuszczoną blachę, zsunąć spojeniem do dołu, posmarować śmietaną, posypać tartą bułką i wstawić do pieca. Zapiekać 30-40 minut. Po wyjęciu pokroić i podawać np. z sosem pieczarkowym i surówkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska