Pyszny kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama! - Zapewne znajdą się tacy, którzy dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw, ale gwarantuję Wam, że cynamon w potrawach warzywnych lub mięsnych nie jest w kuchni greckiej niczym dziwacznym, a właściwie jest to całkiem powszechny składnik – mówi Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.
Składniki na 3 porcje
- 1 kalafior
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 250 ml passaty (przecieru) pomidorowej
- ok. 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny
- do całości (oprócz passaty) możemy śmiało dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora
Wykonanie
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy.
Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową.
Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut.
Podajemy gorące!
