Zapiekanki z zmienikami od lat cieszą się w naszej kuchni popularnością. Zobaczcie propozycje na taka zapiekankę naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Składniki
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 5 dag sera żółtego
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Wyszorowane ziemniaki w mundurkach ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki. Klopsy chwilę obsmażyć na oliwie.
Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Cebulę pokroić w piórka.
W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie porcję ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skropić olejem i oprószyć solą oraz pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać ze śmietaną. Masę wyłożyć na wierzch zapiekanki. Zapiekankę piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz koniecznie!
