Przepisem na niebanalne i pyszne danie z makaronem w roli głównej podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki
- 150 g mielonej wołowiny
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
- 5 pieczarek
- 10 muszli makaronowych
- 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli + 1 łyżeczka do gotowania makaronu
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta ostrej papryki mielonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno startego sera żółtego
- 1 łyżeczka masła + do wysmarowania formy
- 2 łyżeczki słodkiej 30% śmietanki
- posiekany drobno szczypiorek
Wykonanie
W osolonej wodzie gotujemy na al dente muszle makaronowe (ok 10-12 minut). Pieczarki myjemy, kroimy w półtalarki i rumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli i łyżki masła. Mięso mielone wołowe łączymy z odcedzoną kukurydzą, upieczonymi pieczarkami, startym serem, jajkiem, przecierem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.
Ugotowane muszle delikatnie odcedzamy i układamy na talerzu tak by się nie posklejały. Nadziewamy je przygotowanym farszem i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Ułożone muszle polewamy odrobinką słodkiej śmietanki, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok 35 minut, po czym odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut do zrumienienia wierzchu. Podajemy na ciepło posypane świeżym szczypiorkiem.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?