- Nie lubię marnować jedzenia. Nawet chleba, więc gdy został mi cały bochenek postanowiłam nafaszerować go mięskiem i zapiec. Taka kanapka to smaczne rozwiązanie na śniadanie czy kolację – mówi nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki
- 1 chleb z keksowej foremki o długości około 25 cm
- 30 dag mięsa mielonego
- po 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
- tymianek
- 20 dag sera żółtego
Wykonanie
Wierzch chleba odciąć, ze spodu wybrać cały miąższ.
Mięso mielone połączyć z wybranym wcześniej i pokruszonym chlebem, paprykami pokrojonymi w kostkę, jajkiem, czosnkiem i przyprawami: solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
Farszem nadziać chleb, posypać tymiankiem i startym serem. Przykryć drugą częścią chleba.
Chleb ciasno owinąć folią aluminiową i zapiec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wideo