Przepisem na tartaletki z nadzieniem pomarańczowym i kremem mascarpone podzielili się nasi Czytelnicy – Magdalena i Stanisław Romkowie. Ona oaza spokoju. On żywiołowy i spontaniczny. Swoje pasje do gotowania, pieczenia i fotografowania przenieśli na blog www.KuchenneWariacje.pl
Składniki na ciasto
- 150 g mąki
- 80 g masła
- 35 g cukru pudru
- 1/2 łyżki śmietany 18 proc.
Składniki na nadzienie pomarańczowe
- sok i miąższ z połowy pomarańczy
- łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 150 g śmietany kremówki 30 proc.
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- skórka starta z połowy pomarańczy
Dodatkowo
- cząstki pomarańczy do dekoracji
Wykonanie
Ciasto. Do robota wrzucić przesianą mąkę, cukier puder, śmietanę i posiekane zimne masło. Wyrobić. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Wylepić nim foremki i piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Nadzienie pomarańczowe. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i pozostawić do wystygnięcia. Wycisnąć sok z pomarańczy i połączyć z wystudzoną żelatyną. Gotową galaretkę nałożyć do połowy tartaletek. Gdy galaretka pomarańczowa zastygnie, zrobić krem. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i poczekać jak wystygnie. Ubić śmietanę i dodać do niej serek mascarpone, a następnie żelatynę i startą skórkę z pomarańczy. Gotowy krem wycisnąć na tartaletkę i ozdobić kawałkiem pomarańczy.
