Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką to pomysł na szybki deser. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”.
Składniki na ciasto
- 1 jajko
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 1 kopiasta szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
- 25 dag truskawek
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wyrównać.
Truskawki obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Wideo