Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery z truskawkami. Szybie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Proste i pyszne [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - robi się je błyskawicznie. Zobaczcie przepis!
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - robi się je błyskawicznie. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Ciasta jogurtowe są proste i szybkie w wykonaniu. Sezon na truskawki właśnie się zaczyna, więc warto przygotować ten pyszny placek. Zobaczcie przepis!

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką to pomysł na szybki deser. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”.

Składniki na ciasto

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 1 kopiasta szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

Dodatkowo:

  • 25 dag truskawek

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wyrównać.
Truskawki obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska