https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Desery z truskawkami. Szybie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Proste i pyszne [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - robi się je błyskawicznie. Zobaczcie przepis!
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - robi się je błyskawicznie. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Ciasta jogurtowe są proste i szybkie w wykonaniu. Sezon na truskawki właśnie się zaczyna, więc warto przygotować ten pyszny placek. Zobaczcie przepis!

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką to pomysł na szybki deser. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”.

Składniki na ciasto

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 1 kopiasta szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

Dodatkowo:

  • 25 dag truskawek

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wyrównać.
Truskawki obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina Król

Lubię takie ciasta na szybko, warunkiem dobrego wypieku jest mąka lepszej jakości u mnie np sprawdza się lubella

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska