Lekki deser z truskawkami i kremem przygotowanym na bazie śmietany, serka mascarpone, mięty i limonki sprawi, że będzie to orzeźwiająca propozycja na słodki dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g truskawek
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g zbożowych ciasteczek (np. Petit Crunch)
- świeża mięta
- 1 limonka
- 3 łyżki cukru
- borówki lub inne drobne owoce
Wykonanie:
Wycisnąć sok z limonki, listki mięty drobno posiekać. Sok z limonki podgrzać z cukrem. Ostudzić. Dodać posiekaną mięte, jeśli nie udało się drobno posiekać można rozdrobnić blenderem ręcznym.
Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem mascarpone i syropem z cukru, mięty i limonki.
Truskawki zmielić z odrobiną wody blenderem ręcznym.
W małych naczyniach umieścić na spodzie rozdrobnione ciasteczka zbożowe. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczką nałożyć warstwę masy serowej.
Całość zalać porcją musu truskawkowego i ozdobić drobnymi owocami i listkiem mięty.
