https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Desery z truskawkami. Orzeźwiający deser z kremem mascarpone, truskawkami i zbożowymi ciasteczkami [PRZEPIS]

mad
Orzeźwiający deser z kremem mascarpone, truskawkami i zbożowymi ciasteczkami . Zobaczcie przepis!
Orzeźwiający deser z kremem mascarpone, truskawkami i zbożowymi ciasteczkami . Zobaczcie przepis! Fot. archiwum
Deser na bazie serka mascarpone, truskawek i kruchych, zbożowych ciasteczek. Zobaczcie przepis!

Lekki deser z truskawkami i kremem przygotowanym na bazie śmietany, serka mascarpone, mięty i limonki sprawi, że będzie to orzeźwiająca propozycja na słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g truskawek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g zbożowych ciasteczek (np. Petit Crunch)
  • świeża mięta
  • 1 limonka
  • 3 łyżki cukru
  • borówki lub inne drobne owoce

Wykonanie:
Wycisnąć sok z limonki, listki mięty drobno posiekać. Sok z limonki podgrzać z cukrem. Ostudzić. Dodać posiekaną mięte, jeśli nie udało się drobno posiekać można rozdrobnić blenderem ręcznym.
Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem mascarpone i syropem z cukru, mięty i limonki.
Truskawki zmielić z odrobiną wody blenderem ręcznym.
W małych naczyniach umieścić na spodzie rozdrobnione ciasteczka zbożowe. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczką nałożyć warstwę masy serowej.
Całość zalać porcją musu truskawkowego i ozdobić drobnymi owocami i listkiem mięty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska