Przepisem na nietypowy sernik z dodatkiem kaszy gryczanej podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop, autorka bloga „W zielonej kuchni”.

Składniki
- 250 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 400 g twarogu
- 2 jajka
- 2 banany
- 300 g truskawek
- łyżka miodu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
Dodatkowo na wierzch
- 2 łyżki powideł truskawkowych
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- truskawki do dekoracji
Wykonanie
Kaszę gryczaną ugotować na sypko, odstawić do przestygnięcia. Do misy blendera przełożyć twaróg, kaszę gryczaną, banany, jajka, jogurt grecki i truskawki (najlepiej wcześniej zmiksować je blenderem na gładki mus). Całość zmiksować dokładnie.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej masę serową, wygładzić powierzchnię ciasta. Piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
Jogurt grecki zmiksować z powidłami. Gotową masę rozprowadzić na przestudzonym serniku, całość posypać mieszanką bakaliową i(opcjonalnie) i udekorować truskawkami. Podawać z ulubioną kawą.
Na inne serniki przepisy znajdziecie tu: KLIK
