https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Sernik gryczany z truskawkami, bananami i miodem [PRZEPIS]

mad
Sernik gryczany z truskawkami. Zobaczcie przepis!
Sernik gryczany z truskawkami. Zobaczcie przepis! Fot. Andżelika Knop
Sernik gryczany z truskawkami to pomysł na niebanalny deser do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepis!

Przepisem na nietypowy sernik z dodatkiem kaszy gryczanej podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop, autorka bloga „W zielonej kuchni”.

Sernik gryczany z truskawkami.
Sernik gryczany z truskawkami. Fot. Andżelika Knop

Składniki

  • 250 g kaszy gryczanej, niepalonej 
  • 400 g twarogu 
  • 2 jajka 
  • 2 banany 
  • 300 g truskawek 
  • łyżka miodu 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego 

Dodatkowo na wierzch

  • 2 łyżki powideł truskawkowych
  • 3 łyżki jogurtu greckiego 
  • truskawki do dekoracji

 
Wykonanie
Kaszę gryczaną ugotować na sypko, odstawić do przestygnięcia. Do misy blendera przełożyć twaróg, kaszę gryczaną, banany, jajka, jogurt grecki i truskawki (najlepiej wcześniej zmiksować je blenderem na gładki mus). Całość zmiksować dokładnie.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej masę serową, wygładzić powierzchnię ciasta. Piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. 
Jogurt grecki zmiksować z powidłami. Gotową masę rozprowadzić na przestudzonym serniku, całość posypać mieszanką bakaliową i(opcjonalnie) i udekorować truskawkami. Podawać z ulubioną kawą.

Na inne serniki przepisy znajdziecie tu: KLIK

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska