Marnowanie żywności w Polsce idzie nam zbyt łatwo
Według ONZ na świecie, co roku marnowanych jest 1 mld 300 mln ton żywności nadającej się do spożycia, czyli 1/3 już wyprodukowanej. Najnowsze badania przeprowadzone w Polsce, które w grudniu 2021 r. przywołała Najwyższa Izba Kntroli pokazują, że rocznie marnowanych jest w naszym kraju 4,8 mln ton żywności.
Za 60% marnowanej żywności odpowiadają gospodarstwa domowe, 15,6% przetwórstwo, 15,5% produkcja rolnicza, niecałe 7% handel, 1,17% gastronomia, 0,65% transport. To ustalenia w ramach "Programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności" (PROM).
Trendy w żywieniu 2022. Zero waste jako myśl przewodnia naszego talerza
W tym roku bardziej niż dotąd będziemy ograniczać marnowanie - nie tylko jedzenia, ale to na nim się tutaj skupimy. "Będziemy bardziej świadomi przez co dostrzeżemy nowe obszary, które wymagają zagospodarowania celem zrównoważonego rozwoju", wskazują nam w Too Good To Go. Oto główne trendy, a ich opis znajdziesz w galerii poniżej.
- Circular to "New Normal" dla Generacji Z
- Dieta „klimatyczna”
- Opakowania zero waste i reuse
- Smart Food Shopping
- Nostalgia Food
- Ultraurban farming
- Rolnictwo regeneratywne
- Ogrodnicza terapia
- Magiczne grzyby i inne nowe materiały
- Direct to avatar
Powody wyrzucania produktów spożywczych i komponentów żywności w gospodarstwach domowych:
- zepsucie żywności
- przeoczenie daty ważności
- przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia
- zakupy zbyt dużej ilości żywności
- nieprzemyślane zakupy
- zbyt duże opakowanie
- niewłaściwe przechowywanie
- zakupy produktów niskiej jakości
- brak pomysłów na wykorzystanie produktów do przygotowania potraw.
Znasz różnicę między określeniem "najlepiej spożyć przed", a określeniem: "należy spożyć do"? Pierwszy oznacza jedynie termin gwarantowanej przez producenta jakości żywności, drugi datę jej przydatność do spożycia.
Źródła: NIK, Too Good to Go
