Kipiący radością, wesoły i huczny - taki był przed laty karnawał w naszych okolicznych wioskach. W zapusty było gwarno, suto i radośnie, bawiono się przy kapelach ludowych i tańczono do upadłego na potańcówkach - opowiadają najstarsze członkinie KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki). Teraz okres karnawałowy jest bardziej spokojny, ale panie spotykają się, potańczą, zaśpiewają i... dobrze zjedzą- Co nieco wypijemy, jak to czynili nasi rodzice i dziadkowie. A że nasze gospodynie bardzo dobrze pieką i gotują, to swoimi sprawdzonymi przepisami chętnie dzielą się z tymi, co cenią jedzenie przyrządzone i ugotowane w domu - opowiadają panie z KGW. Na karnawał polecają pyszne paszteciki.
Składniki na ciasto
- 4 szklanki mąki + do podsypywania
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 0,4 ml gęstej śmietany
- 1 i 1/2 kostki masła
- 4 żółtka
- 4 jajka
- 10 dag drożdży
Składniki na farsz
- 1 i 1/2 kg pieczarek
- duży por
- 4 łyżki oleju
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Dodatkowo
- żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
- kminek lub sezam do posypania
Wykonanie
Farsz. Farsz najlepiej przygotować wcześniej. Zeszklić na oleju posiekany w piórka por, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Doprawić do smaku solą , pieprzem.
Ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło, żółtka i jajko. Śmietanę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, nie pozostawiać do wyrośnięcia, ale od razu podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki.
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
