Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem. Zobacz przepis.

Kipiący radością, wesoły i huczny - taki był przed laty karnawał w naszych okolicznych wioskach. W zapusty było gwarno, suto i radośnie, bawiono się przy kapelach ludowych i tańczono do upadłego na potańcówkach - opowiadają najstarsze członkinie KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki). Teraz okres karnawałowy jest bardziej spokojny, ale panie spotykają się, potańczą, zaśpiewają i... dobrze zjedzą- Co nieco wypijemy, jak to czynili nasi rodzice i dziadkowie. A że nasze gospodynie bardzo dobrze pieką i gotują, to swoimi sprawdzonymi przepisami chętnie dzielą się z tymi, co cenią jedzenie przyrządzone i ugotowane w domu - opowiadają panie z KGW. Na karnawał polecają pyszne paszteciki.

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki + do podsypywania
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,4 ml gęstej śmietany
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 4 jajka
  • 10 dag drożdży

Składniki na farsz

  • 1 i 1/2 kg pieczarek
  • duży por
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Dodatkowo

  • żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
  • kminek lub sezam do posypania

Wykonanie

Farsz. Farsz najlepiej przygotować wcześniej. Zeszklić na oleju posiekany w piórka por, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Doprawić do smaku solą , pieprzem.

Ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło, żółtka i jajko. Śmietanę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, nie pozostawiać do wyrośnięcia, ale od razu podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki.

Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska