Przepis na prosty chleb od Koła Gospodyń Wiejskich. Stowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 r. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych – mężów wspierających członkinie. Każda z pań robi co umie najlepiej – rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 r. „Zobielsko Gromada” śpiewa, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie rewelacyjnie gotują i pieką.
Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kg mąki żytniej
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 litra wody (może być również serwatka)
- łyżka soli
- szczypta cukru
- do wyboru – kminek, nasiona słonecznika, dyni, czarnuszka, anyżek
Wykonanie
Mleko letnie rozrobić z drożdżami i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąki wymieszać, dodać sól, kminek (lub inne – wedle gustu), wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy podwoi objętość, przygnieść, nałożyć do formy. Znów odstawić do wyrośnięcia.
Upiec na rumiano w temperaturze 180 stopni.
