https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowy chleb pszenno-żytni. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Domowy chleb pszenno-żytni nie jest trudny do zrobienia.
Domowy chleb pszenno-żytni nie jest trudny do zrobienia. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Przepis na prosty domowy chleb pszenno-żytni bez zakwasu.

Przepis na prosty chleb od Koła Gospodyń Wiejskich. Stowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 r. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych – mężów wspiera­jących członkinie. Każda z pań robi co umie najlepiej – rękodzie­ło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 r. „Zobielsko Gromada” śpiewa, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie rewelacyjnie gotują i pieką.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 litra wody (może być również serwatka)
  • łyżka soli
  • szczypta cukru
  • do wyboru – kminek, nasiona słonecznika, dyni, czarnuszka, anyżek


Wykonanie

Mleko letnie rozrobić z drożdżami i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąki wymieszać, dodać sól, kminek (lub inne – wedle gustu), wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy podwoi objętość, przygnieść, nałożyć do formy. Znów odstawić do wyrośnięcia.
Upiec na rumiano w temperaturze 180 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

E
Ewelina
Na pewno sobie ten przepis wypróbuje, ostatnio sprawdziłam już kilka i najbardziej z różnego rodzaju chlebów smakował mi z przepisu na https://supergarnek.pl/chleb-na-zakwasie-z-thermomixa polecam wypróbować ;)
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska