Pachnące ciasto drożdżowe, do tego rabarbar i frużelina truskawkowa. Może być coś pyszniejszego na początek lata? Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka, Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.
Drożdżowy strudel z truskawkami i rabarbarem [PRZEPIS]

Składniki na 2 strudle
- 1/2 kg mąki pszennej
- 10 dag masła lub dobrej margaryny
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 10 dag cukru
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajo
- 2 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo
- 5-6 łodyg rabarbaru
- 2 słoiki frużeliny truskawkowej
Wykonanie
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na 15-20 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubić z cukrem na pianę, dodać do reszty składników.
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, szczelnie przykryć folią do żywności i pozostawić na ok. 2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
Rabarbar obrać z wierzchnich łupinek i pokroić na jednocentymetrowe kawałki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na prostokąt, naciąć boki, a środek pozostawić w całości, aby nałożyć nadzienie. Wzdłuż ciasto posmarować frużeliną truskawkową, nałożyć kawałki rabarbaru i ponownie na wierzch dodać jeszcze trochę truskawkowej masy. Ciasto zaplatać na przemian, tworząc zwarty strudel.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim gotowy strudel i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Zobacz również: ciasto z rabarbarem.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, strudel z wierzchu przed włożeniem posmarować obficie białkiem. Czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto na kratce kuchennej, posypać cukrem pudrem lub polać słodkim lukrem.
Macie ochotę na pyszne dania z truskawkami? Sprawdźcie przepisy!
