https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Dynia – przepisy. Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta [PRZEPIS]

mad
Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta.
Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta. Fot. Orchidea Creative Group
Jak w prosty sposób przemycić do naszego menu sezonowe warzywa? Wystarczy, że skorzystamy z przepisu na szybką, a jednocześnie wykwintną sałatkę z dynią i jarmużem.

Sałatka z dynią i jarmużem - przepis. Łódeczki z dyni w zestawieniu z jarmużem, serem feta i kwaskowatą żurawiną sprawią, że sałatka będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Składniki:

  • mała dynia
  • 150 g jarmużu (np. Eisberg)
  • 30 g pestek dyni
  • 100 g sera feta
  • 30 g żurawiny

Dressing:

  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta słodkiej papryki

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Lubisz kapustę? Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Znudziło Ci się mięso? Zobacz:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska