Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dyniowe pyszności od Joasi

Halina Gajda
Halina Gajda
Zalety dyni według Joanny Machyni, gorliczanki, blogerki kulinarnej: niskokaloryczna, można ją podawać na wiele sposobów. Jakich? Ot, pierwszy z brzegu - dyniowy gulasz i placki ziemniaczane.

Po co w dyni wycinać dziury na oczy i kwadratowe zęby, skoro można ją spożytkować znacznie lepiej? I bynajmniej nie chodzi o to, by torpedować amatorów Halloween, aczkolwiek gulasz z dyni albo pikantne gofry znacznie lepiej się sprawdzą. Joanna Machynia, gorliczanka, blogerka kulinarna wie, co mówi.

- Dynia ma bardzo mało kalorii - podkreśla. - A do tego smakuje wyśmienicie.

Joanna pieczeniem zajęła się, gdy córka Oliwa poszła do przedszkola. Wcześniej piekarnik nie zdołał jej w żaden sposób. Teraz, gdy jej pociecha wychodzi z domu, zabiera się za pichcenie.

- Odważyłam się, by pod okiem mamy upiec pierwsze ciasto - zdradza.

To było jak oczarowanie. Kulinarne olśnienie: pieczenie jest fajne! A potem poszło już z górki. Niczym kula śnieżna. Najpierw Joanna zaczęła dzielić się przepisami i recepturami ze znajomymi, takimi bliższymi i dalszymi, potem ktoś podpowiedział jej założenie bloga.

- Teraz na Smakołyki Asi mam nawet dwa tysiące wejść dziennie - mówi z dumą.

W pichceniu pomaga jej córka Oliwka. Z taką samą pieczołowitością jak mama, waży, odmierza, pilnuje temperatury, miesza ciasto. Obie specjalizują się w ciasteczkach i babeczkach. Smakami tortów zaskakują bliskich.- Pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu bałam się podejść do piekarnika - śmieje się. Według niej do wypieków nadaje się dynia hokkaido. Jest nieduża, ale ma bardzo intensywną barwę, dzięki czemu ciasta nabierają pięknego koloru. Pani Asia dzieli się z naszymi swymi przepisami. a

Doskonałe przepisy pani Asi
Gulaszowa z dynią

50 dag mięsa z szynki

80 dag miąższu z dyni

2 łyżki oleju

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 duża marchewka

1/2 selera

czerwona papryka

3 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

2 łyżki przyprawy do gulaszu

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

sól, świeżo mielony pieprz

1/2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka przyprawy do zup

garść natki pietruszki

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju w dużym rondlu z grubym dnem. Przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Do smażącej się cebuli dodać marchew, selera i paprykę. Całość wymieszać i smażyć ok 10 minut. Dodać mięso, zalać 1/2l gorącej wody. Dodać ziele, liść laurowy, paprykę słodką i ostrą, imbir, przyprawę do zup, wymieszać i dusić ok. 30 minut do miękkości. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię, dolać ok. 1/2 l gorącej wody i dusić jeszcze ok 15-20 minut, do czasu aż dynia będzie miękka. Pod sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku.

Sernik dyniowy

Spód:

150g herbatników

60g stopionej margaryny

szczypta przyprawy do piernika

Sernik:
75 dag sera białego

1 szkl musu z dyni

3 jajka

puszka mleka skondensowanego słodzonego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu

szcz. przyprawy korzennej

cukier puder do posypania

Spód:
Herbatniki drobno pokruszyć. Można je wsypać do foliowego woreczka i rozkruszyć wałkiem.Margarynę stopić i wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dokładnie docisnąć do dna. Tortownicę włożyć do lodówki.Sernik: składniki powinny być w temp. pokojowej. Twaróg zmielić 3-krotnie. Do miski dodać mus z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąki i przyprawę oraz cukier. Wymieszać do czasu połączenia się składników. Masę wylać na schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do temp. 150 st. (grzanie góra-dół). Na spód wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec ok. 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełożyć do lodówki i chłodzić całą noc. Sernik oprószyć cukrem pudrem

Placuszki dyniowo-ziemniaczane

5 średnich ziemniaków

1 szklanka dyni startej na dużych oczkach

ok. 3 łyżki mąki

jajko

sól

świeżo zmielony pieprz

mała cebula

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać. Połowę ziemniaków i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach, resztę na dużych. Dodać dynię, jajko i tyle mąki, aby ciasto nie było zbyt wodniste. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać placuszki i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.

Gofry miodowo-dyniowe

160g puree z dyni

jajko

4 łyżki oleju

10 łyżek mleka

3 łyżki miodu płynnego

1 1/4 szkl mąki pszennej

szczypta soli

szczypta cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W jednej misce dokładnie mieszamy mokre składniki. W drugiej suche. Następnie wszystkie mieszamy rózgą na jednolitą masę. Ciasto będzie dosyć gęste. Gofrownicę nagrzewamy wg zaleceń producenta. Pieczemy po kilka minut.

Puszyste ciasto dyniowe bez użycia miksera

3/4 szkl puree z dyni

1/2 szkl oleju

2 jajka

2/3 szkl cukru

płaska łyżeczka cynamonu

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

1 szkl maki pszennej

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozbełtaj składniki mokre, w drugiej suche. Następnie wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników. Tortownicę (18cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz ok 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.

Gazeta Gorlicka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska