Po co w dyni wycinać dziury na oczy i kwadratowe zęby, skoro można ją spożytkować znacznie lepiej? I bynajmniej nie chodzi o to, by torpedować amatorów Halloween, aczkolwiek gulasz z dyni albo pikantne gofry znacznie lepiej się sprawdzą. Joanna Machynia, gorliczanka, blogerka kulinarna wie, co mówi.
- Dynia ma bardzo mało kalorii - podkreśla. - A do tego smakuje wyśmienicie.
Joanna pieczeniem zajęła się, gdy córka Oliwa poszła do przedszkola. Wcześniej piekarnik nie zdołał jej w żaden sposób. Teraz, gdy jej pociecha wychodzi z domu, zabiera się za pichcenie.
- Odważyłam się, by pod okiem mamy upiec pierwsze ciasto - zdradza.
To było jak oczarowanie. Kulinarne olśnienie: pieczenie jest fajne! A potem poszło już z górki. Niczym kula śnieżna. Najpierw Joanna zaczęła dzielić się przepisami i recepturami ze znajomymi, takimi bliższymi i dalszymi, potem ktoś podpowiedział jej założenie bloga.
- Teraz na Smakołyki Asi mam nawet dwa tysiące wejść dziennie - mówi z dumą.
W pichceniu pomaga jej córka Oliwka. Z taką samą pieczołowitością jak mama, waży, odmierza, pilnuje temperatury, miesza ciasto. Obie specjalizują się w ciasteczkach i babeczkach. Smakami tortów zaskakują bliskich.- Pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu bałam się podejść do piekarnika - śmieje się. Według niej do wypieków nadaje się dynia hokkaido. Jest nieduża, ale ma bardzo intensywną barwę, dzięki czemu ciasta nabierają pięknego koloru. Pani Asia dzieli się z naszymi swymi przepisami. a
Doskonałe przepisy pani Asi
Gulaszowa z dynią
50 dag mięsa z szynki
80 dag miąższu z dyni
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1/2 selera
czerwona papryka
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki przyprawy do gulaszu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka przyprawy do zup
garść natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju w dużym rondlu z grubym dnem. Przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Do smażącej się cebuli dodać marchew, selera i paprykę. Całość wymieszać i smażyć ok 10 minut. Dodać mięso, zalać 1/2l gorącej wody. Dodać ziele, liść laurowy, paprykę słodką i ostrą, imbir, przyprawę do zup, wymieszać i dusić ok. 30 minut do miękkości. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię, dolać ok. 1/2 l gorącej wody i dusić jeszcze ok 15-20 minut, do czasu aż dynia będzie miękka. Pod sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku.
Sernik dyniowy
Spód:
150g herbatników
60g stopionej margaryny
szczypta przyprawy do piernika
Sernik:
75 dag sera białego
1 szkl musu z dyni
3 jajka
puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu
szcz. przyprawy korzennej
cukier puder do posypania
Spód:
Herbatniki drobno pokruszyć. Można je wsypać do foliowego woreczka i rozkruszyć wałkiem.Margarynę stopić i wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dokładnie docisnąć do dna. Tortownicę włożyć do lodówki.Sernik: składniki powinny być w temp. pokojowej. Twaróg zmielić 3-krotnie. Do miski dodać mus z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąki i przyprawę oraz cukier. Wymieszać do czasu połączenia się składników. Masę wylać na schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do temp. 150 st. (grzanie góra-dół). Na spód wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec ok. 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełożyć do lodówki i chłodzić całą noc. Sernik oprószyć cukrem pudrem
Placuszki dyniowo-ziemniaczane
5 średnich ziemniaków
1 szklanka dyni startej na dużych oczkach
ok. 3 łyżki mąki
jajko
sól
świeżo zmielony pieprz
mała cebula
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać. Połowę ziemniaków i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach, resztę na dużych. Dodać dynię, jajko i tyle mąki, aby ciasto nie było zbyt wodniste. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać placuszki i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.
Gofry miodowo-dyniowe
160g puree z dyni
jajko
4 łyżki oleju
10 łyżek mleka
3 łyżki miodu płynnego
1 1/4 szkl mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W jednej misce dokładnie mieszamy mokre składniki. W drugiej suche. Następnie wszystkie mieszamy rózgą na jednolitą masę. Ciasto będzie dosyć gęste. Gofrownicę nagrzewamy wg zaleceń producenta. Pieczemy po kilka minut.
Puszyste ciasto dyniowe bez użycia miksera
3/4 szkl puree z dyni
1/2 szkl oleju
2 jajka
2/3 szkl cukru
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 szkl maki pszennej
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozbełtaj składniki mokre, w drugiej suche. Następnie wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników. Tortownicę (18cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz ok 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.