Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzień Babci i Dziadka 2022. Wyjątkowy prezent na dzień babci i dziadka: wspólny obiad. Co podać, by smakowało? [PRZEPISY]

mad
Pamiętacie jeszcze dania przygotowywane przez babcię? Na Dzień Babci i Dziadka spraw dziadkom wyjątkowy prezent i zrób obiad, przy którym powrócicie do smaków dzieciństwa.
Pamiętacie jeszcze dania przygotowywane przez babcię? Na Dzień Babci i Dziadka spraw dziadkom wyjątkowy prezent i zrób obiad, przy którym powrócicie do smaków dzieciństwa. fot. pixabay
Dzień Babci i Dziadka 2022 tuż-tuż, bo już 21 i 22 stycznia. Może zamiast kolejnego kwiatka czy książki, warto przygotować rodzinny obiad z tej okazji? Co podać babciom i dziadkom, by im smakowało? Zobaczcie nasze propozycje.

Wyjątkowy prezent na Dzień Babci i Dziadka. Spraw radość swoim dziadkom i przygotuj dla nich wyśmienity obiad! Taki wyjątkowy prezent na długo pozostanie im w pamięci. Co podać na obiad? Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferują nasi najbliżsi, ale klasyczne, proste dania zawsze się sprawdzą! Często i my wracamy do smaków naszego dzieciństwa, więc proste potrawy, które kiedyś przygotowywały dla nas nasze babcie będą strzałem w dziesiątkę! Zobaczcie nasze propozycje na wyjątkowe dania na Dzień Babci i Dziadka!

Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną.
Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną

Składniki

  • 200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
  • 250 ml zakwasu na barszcz biały
  • 100 ml śmietany
  • 6 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • sól, pieprz

Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.
Przepis naszej Czytelniczki Patrycji-Fudalewskiej-Jasińskiej

Drożdżowe, babcine kapuśniaczki.
Drożdżowe, babcine kapuśniaczki. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Drożdżowe, babcine kapuśniaczki

Składniki na farsz

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg mięsa mielonego(najlepiej łopatka wieprzowa)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • przyprawy (sól, pierz, wegeta, kminek)

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki palmy
  • 200 gr śmietany kwaśnej 18%
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • sól morska, kminek, czosnek granulowany, sezam

Wykonanie
Kapustę gotować około 2 godzin. Ostudzoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić.
Pieczarki pokroić w plastry i zaparzyć, następnie dusić z odrobiną masła. Mięso usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy wszystkie składniki są gotowe połączyć je i dusić razem na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami nie zapominając o kminku. Farsz zostawić do ostygnięcia.
Ciasto. Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku, margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zarabiamy, (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać mąki). Kiedy ciasto podwoi swą objętość 3 trzykrotnie, podzielić je na połowę, rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na brzegu ułożyć farsz na grubość około 4 cm.
Zwinąć ciasto w rulon tak, aby owinąć farsz, odciąć od pozostałego ciasta. Ukroić wałek na długość około 10 cm. Lekko spłaszczyć, posmarować po wierzchu białkiem i dowolną dowolną przyprawą według smaku.
Z pozostałym ciastem postąpić tak samo. Tak przygotowane kapuśniaczki ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze około 170 stopni około 20 minut. Kidy ciasto uzyska złoty kolor jest już upieczone. Doskonałe na ciepło i na zimno. Podawać z barszczem czerwonym.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Tradycyjna kaczka z jabłkami.
Tradycyjna kaczka z jabłkami. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Tradycyjna kaczka z jabłkami

Składniki

  • kaczka
  • ok. 5-6 jabłek
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki majeranku
  • ostra papryka
  • sól, pieprz i przyprawy, które lubimy

Wykonanie
Zrobić marynatę z miodu, octu, oleju, majeranku, papryki i przypraw. Natrzeć dokładnie marynatą od zewnątrz i wewnątrz kaczkę, obsypać wierzch przyprawami i odstawić na jakiś czas.
2-3 jabłka pokroić na ćwiartki , posypać majerankiem i włożyć do środka kaczki, spiąć i piec kaczkę w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny, obracając chociaż raz w trakcie pieczenia oraz polewać sosem, który się wytworzy. Pod koniec pieczenia 3 jabłka wbić dekoracyjnie do kaczki wykałaczkami i dopiec, aż będą miękkie.
Przepis Koła Gospodyń w Białce

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem.
Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem. Fot. archiwum

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Składniki

  • 1 duża kapusta 
  • 2  kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki) 
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 woreczki ryżu (po 100 gram) 
  • 2 woreczki kaszy mazurskiej  
  • 5 łyżki oleju
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy

 
Składniki na sos 

  • 1 litr wody 
  • 1 koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory 
  • 5 łyżek śmietany 18% 
  • 3 łyżki mąki pszennej  
  • natka  pietruszki 
  • 2 kostki rosołowe

 
Wykonanie
Na samym początku należy zagotować kapustę,  ryż i kaszę. Mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić około 20 minut. Ugotowany i odcedzony ryż oraz kaszę przełożyć do mięsnej masy. Dodać przyprawy, czosnek i dokładnie wymieszać. 
Z ugotowanej kapusty usunąć zgrubiałe części liści. Liście oddzielić. Gotowy farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki, następnie ułożyć w gęsiarce. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.  
Sos. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i mąką. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru. 
Gotowe gołąbki polać sosem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem.
Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem. Fot. Violetta Grzelka

Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem

Składniki dla 2-3 osób

  • 1/2 kg białego sera półtłustego
  • 2 jaja
  • 1/2 kubka kaszy manny błyskawicznej lub  1 kubek mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżeczki bułki tartej
  • cukier puder lub krystaliczny do posypania
  • sól do wrzątku

Wykonanie
Nastawić wodę na wrzątek, dodać niewielką ilość soli, ok. 1/2 łyżeczki. Mikserem lub blenderem rozetrzeć biały ser z jajami. Chcąc aby kluseczki były delikatniejsze można najpierw utrzeć ser z żółtkami, a następnie dodać ubitą pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Do masy serowej dodać kaszę mannę lub mąkę i całość wymieszać.
Przygotować łyżkę cedzakową. Szybko kłaść na wrzątek uformowane łyżeczką kilkucentymetrowe „kulki". Od wypłynięcia  gotować je 3 minuty, a następnie jak najszybciej, aby się nie rozpłynęły, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozpuścić masło i zrumienić delikatnie bułkę tartą. Aby pozbyć się nadmiaru wody przełożyć  kluseczki na inny półmisek, polać  je zarumienioną bułką tartą i posypać cukrem pudrem lub cukrem krystalicznym. Można podawać leniwe kluseczki np. z surówką z marchewki i pomarańczy.
Przepis Violetty Grzelki

Tradycyjne racuchy z jabłkami.
Tradycyjne racuchy z jabłkami. Fot. archiwum

Tradycyjne racuchy z jabłkami

Składniki

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek

Wykonanie
Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub szesnastki. Wszystkie składniki (oprócz jabłek) włożyć do miski i wyrobić tłuczkiem do ziemniaków. Maczać jabłka w cieście i smażyć na wysokim tłuszczu.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelcu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska