Wyjątkowy prezent na Dzień Babci i Dziadka. Spraw radość swoim dziadkom i przygotuj dla nich wyśmienity obiad! Taki wyjątkowy prezent na długo pozostanie im w pamięci. Co podać na obiad? Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferują nasi najbliżsi, ale klasyczne, proste dania zawsze się sprawdzą! Często i my wracamy do smaków naszego dzieciństwa, więc proste potrawy, które kiedyś przygotowywały dla nas nasze babcie będą strzałem w dziesiątkę! Zobaczcie nasze propozycje na wyjątkowe dania na Dzień Babci i Dziadka!

Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Składniki
- 200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
- 250 ml zakwasu na barszcz biały
- 100 ml śmietany
- 6 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- listek laurowy
- 1 ziele angielskie
- sól, pieprz
Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.
Przepis naszej Czytelniczki Patrycji-Fudalewskiej-Jasińskiej

Drożdżowe, babcine kapuśniaczki
Składniki na farsz
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg mięsa mielonego(najlepiej łopatka wieprzowa)
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- przyprawy (sól, pierz, wegeta, kminek)
Składniki na ciasto
- 1 kg mąki
- 3 jajka + 2 żółtka
- 5 dag drożdży
- 1/2 kostki palmy
- 200 gr śmietany kwaśnej 18%
- 1 szklanka ciepłego mleka
- szczypta soli
- sól morska, kminek, czosnek granulowany, sezam
Wykonanie
Kapustę gotować około 2 godzin. Ostudzoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić.
Pieczarki pokroić w plastry i zaparzyć, następnie dusić z odrobiną masła. Mięso usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy wszystkie składniki są gotowe połączyć je i dusić razem na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami nie zapominając o kminku. Farsz zostawić do ostygnięcia.
Ciasto. Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku, margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zarabiamy, (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać mąki). Kiedy ciasto podwoi swą objętość 3 trzykrotnie, podzielić je na połowę, rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na brzegu ułożyć farsz na grubość około 4 cm.
Zwinąć ciasto w rulon tak, aby owinąć farsz, odciąć od pozostałego ciasta. Ukroić wałek na długość około 10 cm. Lekko spłaszczyć, posmarować po wierzchu białkiem i dowolną dowolną przyprawą według smaku.
Z pozostałym ciastem postąpić tak samo. Tak przygotowane kapuśniaczki ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze około 170 stopni około 20 minut. Kidy ciasto uzyska złoty kolor jest już upieczone. Doskonałe na ciepło i na zimno. Podawać z barszczem czerwonym.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Tradycyjna kaczka z jabłkami
Składniki
- kaczka
- ok. 5-6 jabłek
- 4 łyżki oleju
- łyżka miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki majeranku
- ostra papryka
- sól, pieprz i przyprawy, które lubimy
Wykonanie
Zrobić marynatę z miodu, octu, oleju, majeranku, papryki i przypraw. Natrzeć dokładnie marynatą od zewnątrz i wewnątrz kaczkę, obsypać wierzch przyprawami i odstawić na jakiś czas.
2-3 jabłka pokroić na ćwiartki , posypać majerankiem i włożyć do środka kaczki, spiąć i piec kaczkę w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny, obracając chociaż raz w trakcie pieczenia oraz polewać sosem, który się wytworzy. Pod koniec pieczenia 3 jabłka wbić dekoracyjnie do kaczki wykałaczkami i dopiec, aż będą miękkie.
Przepis Koła Gospodyń w Białce

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem
Składniki
- 1 duża kapusta
- 2 kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 woreczki ryżu (po 100 gram)
- 2 woreczki kaszy mazurskiej
- 5 łyżki oleju
- pieprz, sól, ulubione przyprawy
Składniki na sos
- 1 litr wody
- 1 koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory
- 5 łyżek śmietany 18%
- 3 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
- 2 kostki rosołowe
Wykonanie
Na samym początku należy zagotować kapustę, ryż i kaszę. Mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić około 20 minut. Ugotowany i odcedzony ryż oraz kaszę przełożyć do mięsnej masy. Dodać przyprawy, czosnek i dokładnie wymieszać.
Z ugotowanej kapusty usunąć zgrubiałe części liści. Liście oddzielić. Gotowy farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki, następnie ułożyć w gęsiarce. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Sos. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i mąką. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru.
Gotowe gołąbki polać sosem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem
Składniki dla 2-3 osób
- 1/2 kg białego sera półtłustego
- 2 jaja
- 1/2 kubka kaszy manny błyskawicznej lub 1 kubek mąki
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżeczki bułki tartej
- cukier puder lub krystaliczny do posypania
- sól do wrzątku
Wykonanie
Nastawić wodę na wrzątek, dodać niewielką ilość soli, ok. 1/2 łyżeczki. Mikserem lub blenderem rozetrzeć biały ser z jajami. Chcąc aby kluseczki były delikatniejsze można najpierw utrzeć ser z żółtkami, a następnie dodać ubitą pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Do masy serowej dodać kaszę mannę lub mąkę i całość wymieszać.
Przygotować łyżkę cedzakową. Szybko kłaść na wrzątek uformowane łyżeczką kilkucentymetrowe „kulki". Od wypłynięcia gotować je 3 minuty, a następnie jak najszybciej, aby się nie rozpłynęły, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozpuścić masło i zrumienić delikatnie bułkę tartą. Aby pozbyć się nadmiaru wody przełożyć kluseczki na inny półmisek, polać je zarumienioną bułką tartą i posypać cukrem pudrem lub cukrem krystalicznym. Można podawać leniwe kluseczki np. z surówką z marchewki i pomarańczy.
Przepis Violetty Grzelki

Tradycyjne racuchy z jabłkami
Składniki
- 1/2 litra mleka
- 1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 1/2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
Wykonanie
Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub szesnastki. Wszystkie składniki (oprócz jabłek) włożyć do miski i wyrobić tłuczkiem do ziemniaków. Maczać jabłka w cieście i smażyć na wysokim tłuszczu.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelcu
