Spis treści
Jakie buraki rosną w Polsce?
Buraki można spotkać na większości polskich pól, wciąż jednak są traktowane jako zwykłe warzywo. Wielu sięga po nie w ostateczności, ze względów zdrowotnych, na co dzień mało kto chce je obierać i przetwarzać, bo brudzą lub potrzeba na to trochę czasu. Szkoda, bo pod ciemną skórką kryje się prawdziwe bogactwo. Gdzie szukać buraków i jak je odróżnić? Wszystko zaczyna się od buraka zwyczajnego. Najczęściej ma kulisty kształt i charakterystyczną barwę. Od niego wywodzą się inne uprawne odmiany, zarówno liściowe, jak i korzeniowe.
Te buraki najczęściej spotkasz w Polsce:
- burak cukrowy – od września trwa kampania buraczana, skup i przerób surowca przebiega w normie, dlatego w kraju na pewno nie zabraknie cukru, do produkcji wybierane są tylko te warzywa o wysokiej zawartości sacharozy, co ciekawe, buraki stanowią też surowiec na pokarm dla zwierząt,
- burak pastewny – uprawia się je na pasze dla zwierząt,
- burak ćwikłowy – Polska produkuje go najwięcej, wykorzystujemy korzeń, a młode liście jada się jako botwinę, buraki ćwikłowe sprawdzą się w barszczu, ćwikle z chrzanem, sałatce, można też korzystać z dobrodziejstw soku.
Burak dla zdrowia. Tych buraków mamy w Polsce najwięcej
Walory buraków są ogromne. Poleca się je anemikom, kobietom w trakcie menopauzy i osobom po chemioterapii. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu, regenerują skórę, łagodzą migreny, regulują trawienie.
Według Głównego Urzędu Statystycznego uprawa buraka cukrowego w Polsce nieco spada. Szacunki głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2022 roku wskazują na zbiory liczące ok. 13,6 mln t, czyli o 11 proc. mniej niż rok temu. Z kolei burak ćwikłowy utrzymuje się na podobnym do zeszłorocznego poziomie – 240 tys. t.
Powierzchnia buraków w kraju
O tym, że Polska burakami stoi, świadczy również powierzchnia uprawy. Dane Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wskazują, że w przypadku buraków cukrowych wyniosła 221,2 tys. ha, buraków cukrowych 6,3 tys. ha, pastewnych 2,1 tys. ha.
Według Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Polska jest jednym z największych producentów artykułów rolno-spożywczych w Unii Europejskiej. Królujemy w sektorze jabłek, drobiu oraz jako największy plantator buraka ćwikłowego. Co ciekawe, na tle innych krajów dobrze wyglądają też uprawy m.in. zbóż, rzepaku, ziemniaków oraz buraka cukrowego (co za tym idzie – cukru).
Producenci buraków wcale nie mają łatwej pracy. W każdym sezonie zmagają się z zagrożeniami w postaci chorób grzybowych, szkodników roślin oraz niesprzyjających warunków pogodowych. Co roku trwa też walka o ceny skupu.
Źródła: GUS, ARiMR, KOWR
