Ciasta na Boże Narodzenie. Czekoladowy sernik na orzechowym spodzie to wyjątkowe ciasto, które robi się bardzo prosto, a efekt zaskoczy wszystkich. Przepis naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.

Pyszny czekoladowy sernik na orzechowym spodzie na świąteczny stół [PRZEPIS]
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 kostki masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1/2 kg sera na sernik
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 50 ml śmietany 30%
- 1 łyżka kakao
- pół czekolady mlecznej
- 1 aromat waniliowy
Składniki na polewę:
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
Dekoracja
- orzechy zmielone i kilka orzechów w całości
Wykonanie
Przepis na małą tortownicę.
Ciasto. Połączyć suche składniki, potem dorzucić żółtko i śmietanę i wyrobić ciasto. Gotowym ciastem wyłożyć tortownicę i wsadzić do lodówki.
W międzyczasie zrobić masę serową. Ser zmiksować ze wszystkimi składnikami. Na końcu rozpuścić czekoladę (najlepiej na parze) i dodać do masy serowej. Potem wylać masę na spód orzechowy i wyłożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i piec przez 1 godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernika zrobić polewę. Cukier puder wymieszać z jajkiem, a następnie dodać kakao i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. W międzyczasie rozpuścić masło, dodać do masy i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i posypać startymi orzechami, a następnie udekorować całymi orzechami.
