Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Efektowne ciasto na święta - pyszny czekoladowy sernik na orzechowym spodzie [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Efektowne ciasto na święta - pyszny czekoladowy sernik na orzechowym spodzie. Zobaczcie przepis!
Efektowne ciasto na święta - pyszny czekoladowy sernik na orzechowym spodzie. Zobaczcie przepis! Fot. Stanisław Romek
Czekoladowy sernik na orzechowym spodzie to propozycja na niebanalne, ale łatwe ciasto na świąteczny stół. Zobaczcie przepis!

Ciasta na Boże Narodzenie. Czekoladowy sernik na orzechowym spodzie to wyjątkowe ciasto, które robi się bardzo prosto, a efekt zaskoczy wszystkich. Przepis naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.

Czekoladowy sernik na orzechowym spodzie. W sam raz na świąteczny stół.
Czekoladowy sernik na orzechowym spodzie. W sam raz na świąteczny stół. Fot. Stanisław Romek

Pyszny czekoladowy sernik na orzechowym spodzie na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki na ciasto: 

  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki startych orzechów włoskich 
  • 1/4 szklanki cukru pudru 
  • 1/4 kostki masła 
  • 1 żółtko 
  • 1/2 łyżka gęstej śmietany 
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia

Składniki na masę serową: 

  • 1/2 kg sera na sernik 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 jajka 
  • 50 ml śmietany 30% 
  • 1 łyżka kakao 
  • pół czekolady mlecznej 
  • 1 aromat waniliowy

Składniki na polewę: 

  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 jajko 
  • 1/2 kostki masła

Dekoracja

  • orzechy zmielone i kilka orzechów w całości

Wykonanie
Przepis na małą tortownicę. 
Ciasto. Połączyć suche składniki, potem dorzucić żółtko i śmietanę i wyrobić ciasto. Gotowym ciastem wyłożyć tortownicę i wsadzić do lodówki. 
W międzyczasie zrobić masę serową. Ser zmiksować ze wszystkimi składnikami. Na końcu rozpuścić czekoladę (najlepiej na parze) i dodać do masy serowej. Potem wylać masę na spód orzechowy i wyłożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury  160 stopni i piec przez 1 godzinę. 
Po upieczeniu i wystudzeniu sernika zrobić polewę. Cukier puder wymieszać z jajkiem, a następnie dodać kakao i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. W międzyczasie rozpuścić masło, dodać do masy i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i posypać startymi orzechami, a następnie udekorować całymi orzechami.

od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska