Estragon niezwykła przyprawa, która odmieni smak Twoich potraw. Przepisy na dania z estragonem

Materiał partnera zewnętrznego Zaktualizowano 
Estragon to wyjątkowa przyprawa, kojarzona głównie z kuchnią francuską, ale równie dobrze znana jest w innych kuchniach świata. Kucharze najczęściej używają estragonu, mieszając go z octem, ale bardzo często łączą go także z rybami i skorupiakami, drobiem, dziczyzną i cielęciną oraz wszystkimi daniami z jajek i grzybów.

Estragon do sosów i dressingów

Mimo że estragon szczególnie popularny jest w kuchni francuskiej i hiszpańskiej, przyprawia się nim także sałatki i sosy, na przykład klasyczny sos do mięsremoulade, tatarski, Bernasie czy francuski.

Estragon dobrze współgra ze:

  • szczypiorkiem,
  • pietruszką
  • trybulą, tworząc z nimi mieszankę „ziół aromatycznych”.

Świeży estragon to dobrany kompan octu. Jeśli umieścimy umytą łodygę estragonu wraz z liśćmi w butelce z białym octem winnym, otrzymamy niezwykle aromatyczny składnik dressingów, a także domowej musztardy.

Estragon dodajemy na koniec gotowania

Estragon to rewelacyjny partner wszelkich mięs.

Dania z drobiu, dziczyzny, cielęciny czy jagnięciny zyskają dzięki estragonowi intensywny ziołowy akcent. Sprawdzi się także doprawienie nim ziemniaków oraz pomidorów, a także kalafiorów, brokułów czy buraków. To zioło bardzo charakterystyczne i należy ostrożnie je dawkować, gdyż zdecydowanie dominuje w potrawie. Mimo że estragon jest specyficzny i wyjątkowy, to jednocześnie bardzo uniwersalny.

Sery, jajka, kwaśna śmietana oraz jogurt to także produkty, które śmiało połączyć można z estragonem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sporządzać z jego dodatkiem masło ziołowe. Pasuje w zasadzie do wszystkiego, co przygotowywane jest w wersji wytrawnej. Wystarczy tę przyprawę rozetrzeć w palcach, aby ostatecznie przekonać się, czy wpisuje się w „nasze smaki”. Aby uzyskać wyrazisty aromat estragonu, należy je dodać w trakcie ostatnich 15 minut gotowania, nie jest bowiem odporne na działanie wysokich temperatur.

Estragon: z czym smakuje najlepiej?

Warto spróbować potrawy z wykorzystaniem estragonu: halibuta z estragonem i marchewką albo ryżu z estragonem i pieczarkami.

Estragon doskonale komponuje się też z warzywami, takimi jak:

  • ziemniaki,
  • pomidory,
  • marchewki,
  • brokuły,
  • buraki,
  • szparagi.

Wystarczy spróbować szparagów w winnym sosie z estragonem albo zupy cebulowej ze świeżym estragonem i grzankami.
A może masz własny ulubiony przepis na danie z estragonem? Zaloguj się w serwisie Doradca Smaku i podziel się nim z innymi.

TOP 10 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA DANIA Z ESTRAGONEM:

1. Halibut z estragonem i marchewką

2. Ryż z estragonem i pieczarkami
3. Baranina w estragonie
4. Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym
5. Tuńczyk z sosem béarnaise i puree
6. Sałatka z kurczakiem, awokado i oliwkami wg Michela Morana
7. Grzybowy makaron z kurczakiem
8. Zupa pomidorowo-ogórkowa
9. Pieczony łosoś z ratatouille
10. Risotto z pieczoną papryką

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3