Estragon niezwykła przyprawa, która odmieni smak Twoich potraw. Przepisy na dania z estragonem

Materiał partnera zewnętrznego
Estragon to wyjątkowa przyprawa, kojarzona głównie z kuchnią francuską, ale równie dobrze znana jest w innych kuchniach świata. Kucharze najczęściej używają estragonu, mieszając go z octem, ale bardzo często łączą go także z rybami i skorupiakami, drobiem, dziczyzną i cielęciną oraz wszystkimi daniami z jajek i grzybów.

Estragon do sosów i dressingów

Mimo że estragon szczególnie popularny jest w kuchni francuskiej i hiszpańskiej, przyprawia się nim także sałatki i sosy, na przykład klasyczny sos do mięsremoulade, tatarski, Bernasie czy francuski.

Estragon dobrze współgra ze:

  • szczypiorkiem,
  • pietruszką
  • trybulą, tworząc z nimi mieszankę „ziół aromatycznych”.

Świeży estragon to dobrany kompan octu. Jeśli umieścimy umytą łodygę estragonu wraz z liśćmi w butelce z białym octem winnym, otrzymamy niezwykle aromatyczny składnik dressingów, a także domowej musztardy.

Estragon dodajemy na koniec gotowania

Estragon to rewelacyjny partner wszelkich mięs.

Dania z drobiu, dziczyzny, cielęciny czy jagnięciny zyskają dzięki estragonowi intensywny ziołowy akcent. Sprawdzi się także doprawienie nim ziemniaków oraz pomidorów, a także kalafiorów, brokułów czy buraków. To zioło bardzo charakterystyczne i należy ostrożnie je dawkować, gdyż zdecydowanie dominuje w potrawie. Mimo że estragon jest specyficzny i wyjątkowy, to jednocześnie bardzo uniwersalny.

Sery, jajka, kwaśna śmietana oraz jogurt to także produkty, które śmiało połączyć można z estragonem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sporządzać z jego dodatkiem masło ziołowe. Pasuje w zasadzie do wszystkiego, co przygotowywane jest w wersji wytrawnej. Wystarczy tę przyprawę rozetrzeć w palcach, aby ostatecznie przekonać się, czy wpisuje się w „nasze smaki”. Aby uzyskać wyrazisty aromat estragonu, należy je dodać w trakcie ostatnich 15 minut gotowania, nie jest bowiem odporne na działanie wysokich temperatur.

Estragon: z czym smakuje najlepiej?

Warto spróbować potrawy z wykorzystaniem estragonu: halibuta z estragonem i marchewką albo ryżu z estragonem i pieczarkami.

Estragon doskonale komponuje się też z warzywami, takimi jak:

  • ziemniaki,
  • pomidory,
  • marchewki,
  • brokuły,
  • buraki,
  • szparagi.

Wystarczy spróbować szparagów w winnym sosie z estragonem albo zupy cebulowej ze świeżym estragonem i grzankami.
A może masz własny ulubiony przepis na danie z estragonem? Zaloguj się w serwisie Doradca Smaku i podziel się nim z innymi.

TOP 10 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA DANIA Z ESTRAGONEM:

1. Halibut z estragonem i marchewką

2. Ryż z estragonem i pieczarkami
3. Baranina w estragonie
4. Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym
5. Tuńczyk z sosem béarnaise i puree
6. Sałatka z kurczakiem, awokado i oliwkami wg Michela Morana
7. Grzybowy makaron z kurczakiem
8. Zupa pomidorowo-ogórkowa
9. Pieczony łosoś z ratatouille
10. Risotto z pieczoną papryką

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska