Estragon do sosów i dressingów
Mimo że estragon szczególnie popularny jest w kuchni francuskiej i hiszpańskiej, przyprawia się nim także sałatki i sosy, na przykład klasyczny sos do mięsremoulade, tatarski, Bernasie czy francuski.
Estragon dobrze współgra ze:
- szczypiorkiem,
- pietruszką
- trybulą, tworząc z nimi mieszankę „ziół aromatycznych”.
Świeży estragon to dobrany kompan octu. Jeśli umieścimy umytą łodygę estragonu wraz z liśćmi w butelce z białym octem winnym, otrzymamy niezwykle aromatyczny składnik dressingów, a także domowej musztardy.
Estragon dodajemy na koniec gotowania
Estragon to rewelacyjny partner wszelkich mięs.
Dania z drobiu, dziczyzny, cielęciny czy jagnięciny zyskają dzięki estragonowi intensywny ziołowy akcent. Sprawdzi się także doprawienie nim ziemniaków oraz pomidorów, a także kalafiorów, brokułów czy buraków. To zioło bardzo charakterystyczne i należy ostrożnie je dawkować, gdyż zdecydowanie dominuje w potrawie. Mimo że estragon jest specyficzny i wyjątkowy, to jednocześnie bardzo uniwersalny.
Sery, jajka, kwaśna śmietana oraz jogurt to także produkty, które śmiało połączyć można z estragonem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sporządzać z jego dodatkiem masło ziołowe. Pasuje w zasadzie do wszystkiego, co przygotowywane jest w wersji wytrawnej. Wystarczy tę przyprawę rozetrzeć w palcach, aby ostatecznie przekonać się, czy wpisuje się w „nasze smaki”. Aby uzyskać wyrazisty aromat estragonu, należy je dodać w trakcie ostatnich 15 minut gotowania, nie jest bowiem odporne na działanie wysokich temperatur.
Estragon: z czym smakuje najlepiej?
Warto spróbować potrawy z wykorzystaniem estragonu: halibuta z estragonem i marchewką albo ryżu z estragonem i pieczarkami.
Estragon doskonale komponuje się też z warzywami, takimi jak:
- ziemniaki,
- pomidory,
- marchewki,
- brokuły,
- buraki,
- szparagi.
Wystarczy spróbować szparagów w winnym sosie z estragonem albo zupy cebulowej ze świeżym estragonem i grzankami.
A może masz własny ulubiony przepis na danie z estragonem? Zaloguj się w serwisie Doradca Smaku i podziel się nim z innymi.
TOP 10 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA DANIA Z ESTRAGONEM:
1. Halibut z estragonem i marchewką
2. Ryż z estragonem i pieczarkami
3. Baranina w estragonie
4. Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym
5. Tuńczyk z sosem béarnaise i puree
6. Sałatka z kurczakiem, awokado i oliwkami wg Michela Morana
7. Grzybowy makaron z kurczakiem
8. Zupa pomidorowo-ogórkowa
9. Pieczony łosoś z ratatouille
10. Risotto z pieczoną papryką