https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ewa Wachowicz w sercu Krakowa otworzyła restaurację Zalipianki!

mat. pras.
Mietek Małek/ One Step Studio
Ewa Wachowicz otworzyła w sobotę w Krakowie restaurację w kultowym lokalu Zalipianki! W samym centrum miasta serwować będzie kuchnię małopolską i krakowską z nowoczesnym twistem!

Sylwester 2017 Kraków. Gwiazdy roztańczyły Rynek Główny. Na ...

Ewa Wachowicz długo szukała odpowiedniego miejsca dla swojej restauracji. Znalazła je przy samym Rynku Głównym w Krakowie, na rogu ulicy Szewskiej i Plant. W legendarnym lokalu “U Zalipianek”, gdzie spotykali się kiedyś studenci, pary wyznawały sobie miłość i się zaręczały…

W restauracji Zalipianki Ewa Wachowicz, która wraz z tarasem pomieści ponad 100 gości, do godz. 13.00 będzie można zjeść śniadania z wypiekanymi na miejscu podpłomykami, wytwarzanymi w restauracji lub dostarczanymi przez lokalnych wytwórców wędlinami, pasztetami oraz przetworami.

W menu znajdą się też m.in. śledź w trzech smakach, sałata z szyjkami rakowymi z sosem z nasturcjji, zalewajka na wędzonce z kurkami i jajkiem przepiórczym, rosół z domowej kaczki i kury, słynna maczanka po krakowsku z podpłomykiem, tradycyjny kotlet schabowy z kością, udko kacze z pieca, ale też kluski leniwe z sosem grzybowym i oscypkiem lub na słodko z palonym masłem i szałwią.

Wnętrza restauracji, to efekt pracy wyjątkowych artystów – plastyka Roberta Piątka oraz Sebastiana Gomułki i Andrzeja Górnisiewicza, autorów wielu filmowych scenografii i dekoracji wnętrz m.in. w filmie „Wołyń.

Ewa Wachowicz otworzyła restaurację w sobotę, bez pompy i oficjalnych uroczystości.

WIDEO: Jak walczyć ze świątecznymi kaloriami?

Źródło: Tarnowskie Media sp. z o.o.

Gazeta Krakowska

Komentarze 21

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

g
gd
W promieniu 100m jest od groma konkurencji, a parkowania w zasadzie nie uświadczysz. Tak tak, kłamczuszku.
A
Asia
Co z tego, że Wachowicz nie jest z Krakowa? Gdyby tylko krakowianie mogli gotować potrawy z regionu Krakowa znaczyłoby to, że w naszym mieście lokale z kuchnią włoską mogliby prowadzić tylko Włosi, francuską -Francuzi a sushi mogliby robić tylko Japończycy.
o
ogień
TO nie Wachowicz tylko właściciele Novej z Kazimierza. Wachowicz jest tyko figurantem !
p
peter
Ona sie opiekuje baranami podobnymi do ciebie
P
Peter
Gdy bedziemy z zona w Polsce napewno odwiedzimy te resteuracje. Tutaj pod Nowym Jorkiem wykorzystjemu wiele przepisow tej zawsze usmiechnietej Pani Ewy
M
Maria
Brawo pani Ewo! Jak będę w Krakowie na pewno odwiedzę Pani restauracje. Podziwiam Panią.
K
Kucharz
Prawdziwa maczanka po krakowski jest bez jakiegokolwiek sosu, dopiero później przyjęło się z sosem kminkowym
K
Krakus
Byłem ze znajomymi i powiem ...................bardzo dobra kuchnia ,fajny klimat.
Polędwiczki wołowe super a nie wspomnę o jabłeczniku rewelacja...na pewno wrócę bo ślinka mi cieknie......
K
Krakus emigrant
na studiach biegaliśmy tam na herbatę i kawę. Sympatycznie było. Inaczej to teraz wygląda niż wtedy?
g
gniewko_syn_ryba
która gotuje tak, że nie muszę po żadnych knajpach chodzić ! ;))) Poza tym, nie krytykuję zdolności kulinarnych p. Ewy tylko odnoszę się do oczywistego faktu braku związku jej osoby z tradycją krakowską, a tym bardziej zalipiańską. Jakby otworzyła knajpę pogórzańsko-łemkowską, to by było OK... ;)
Z
Zalipianka
Szkoda ze do pomalowania nie zaproszono prawdziwych artystek ludowych Zalipianek z Zalipia
e
ewa
bardzo slaba kuchnia....
w
wędkarz
A może sam ugotuj!
s
sfdg
która "otworzy" tą knajpę, tzn pojawi się na otwarciu, przetnie wstęgę a potem będzie miała udział w zyskach. Ma nas to zachęcić do zjedzenia tam czegoś, aczkolwiek nie wiem w jaki sposób.
s
sdgf
w promieniu trzech kilometrów nie ma tam żadnego jedzenia, więc niezwykle ważna i potrzebna inwestycja. Z parkowaniem dla dostawców i klientów też nie powinno być problemów, obok mnóstwo miejsc do parkowania.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska