Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gaca System: nagroda miesiąca za rybę po grecku

Konrad Gaca
Konrad Gaca - prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta
Konrad Gaca - prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta archiwum
Anita Kamińska zwyciężyła w lutowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Dzięki przepisowi na rybę po grecku zdobyła 28 dni dostępu do programu dietetyczno-treningowego Gaca System. Ma także szansę na zdobycie tytułu Mistrza Zdrowego Gotowania i 3 tys. zł nagrody.

Pani Anita wybierając składniki dania, zapewniła mu nie tylko wyborny smak, ale także zadbała o stworzenie zdrowego i pełnowartościowego posiłku zgodnego z założeniami Gaca System.

Laureatka lutowej edycji pozostawiła nam do wyboru rodzaj ryby, jakiej zechcemy użyć do przygotowania dania. Pamiętajmy, że ryby są źródłem łatwo strawnego białka oraz kwasów tłuszczowych z omega-3. Te ostatnie sprawdzają się jako środek mający wpływ na stan naszego ducha i ciała.

Dzięki nim lepiej funkcjonuje nasz układ nerwowy, zwiększają one ukrwienie mózgu, dzięki czemu poprawia się nasza sprawność intelektualna oraz mają działanie antydepresyjne. Ponadto omega-3 to sprawdzony środek zapobiegający powstawaniu zakrzepów, zmniejszający poziom złego cholesterolu, a kwasy tłuszczowe mają udowodnione działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływają na odporność, pomagając uniknąć wielu dolegliwości. Niestety, nie wszystkie ryby, jakie czekają na nas w sklepach, warto kupować, niektórym po prostu brakuje wspomnianych wyżej właściwości zdrowotnych. Dlatego warto unikać ryb takich jak panga i tilapia. Z reguły są one hodowane w fatalnych warunkach, co sprawia, że brakuje im wielu właściwości odżywczych.

Klasyczna ryba po grecku nawet w wersji dietetycznej nie może obejść się bez marchwi. To ona jest źródłem beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność człowieka, chroniąc przed infekcjami układ pokarmowy i oddechowy.

Beta-karoten ma również wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Marchew jest bogata w związki mineralne, takie jak: cynk, wapń, żelazo i miedź - to one m.in. korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Koncentrat pomidorowy (uważajmy, aby kupować taki bez dodatku soli) oraz pomidor, to cenne źródło likopenu, który jest nie tylko wyjątkowo skutecznym przeciwutleniaczem, ale ma także działanie antynowotworowe. Najczęściej o likopenie mówimy w kontekście walki z nowotworem, ale pamiętajmy, że ten barwnik pomaga także zapobiegać nowotworom płuc, piersi, odbytu i żołądka. Pamiętajmy także, że pomidory to cenne źródło witamin: C oraz A, ponadto dostarczają istotne dla zdrowia ilości potasu oraz żelaza.

Cebula to znakomity środek pomagający wzmacniać naszą odporność. Pamiętajmy jednak, że ma ona znacznie więcej właściwości zdrowotnych. U diabetyków pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Zawarta w tej roślinie kwercetyna chroni przed rozwojem miażdżycy, a siarka korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Ponadto udowodniono, że systematyczne jedzenie cebuli ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Kolejne składniki nagrodzonego przepisu, czyli takie jak seler i korzeń pietruszki są znane z dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie układu pokarmowego i moczowego. Dzięki temu korzystnie będą wpływać także na proces odchudzania lub utrzymanie zdrowej sylwetki.

Dietetyczna ryba po grecku

Składniki:
60-70 dag ryby
dwie łyżeczki naturalnego przecieru pomidorowego bez soli
jeden dojrzały pomidor
cztery marchewki
pół selera
dwie małe pietruszki (korzeń)
cebula czerwona - jedna duża
liść laurowy
zioła dalmatyńskie - 1 łyżka
2-3 ziarenka ziela angielskiego
olej rzepakowy(opcjonalnie) 1 łyżka
pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Rybę natrzeć pieprzem i ziołami, włożyć do rękawa, zawiązać jego końce, całość włożyć do blaszki i piec w 180 stopniach 50 minut, a następnie wystudzić. W tym czasie zetrzeć do miseczki marchewkę i seler na grubych oczkach tarki do jarzyn. Cebulę pokroić na cieniutkie półplasterki i delikatnie podprażyć na beztłuszczowej patelni.

Następnie dodać do niej marchewkę, seler oraz pietruszkę.

Do warzyw dodać szklankę wody, liść laurowy, ziele angielskie oraz ew. łyżkę oleju rzepakowego i dusić aż warzywa będą miękkie, czyli ok. 15 minut, gdy woda w garnku z warzywami odparuje, dodać przecier pomidorowy i pomidor bez skórki starty na tarce. Do warzyw dodać pieprz i zioła dalmatyńskie. Warzywa wystudzić i polać nimi wystudzoną i pokrojoną na kawałki rybę.

Całość włożyć w miseczce do lodówki i schłodzić przez kilka godzin

Autor przepisu: Anita Kamińska

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1}Nadal masz szansęna wygraną!

Już za tydzień rozpoczniemy piątą część konkursu "Chudnij ze smakiem". Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych.
Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych potraw? Zapraszamy do zabawy.

2}Nagrody miesiąca

Autor najlepszego przepisu miesiąca w nagrodę otrzyma bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywie-niowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.
Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideo-konferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna

3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska