Jak zrobić pyszną galaretę z drobiu? To proste!
Galaretka drobiowa (4-5 porcji) [PRZEPIS]

Składniki
- 300 g mięsa z nogi kurczaka
- 700 ml wody Mama i ja
- Włoszczyzna
- Ziele angielskie, liść laurowy
- Szklanka mrożonego zielonego groszku
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- ½ puszki kukurydzy
- 3 łyżeczki żelatyny
- Sól i pieprz do smaku
- Lubczyk, natka pietruszki lub koperek do dekoracji
- Cytryna lub ocet winny do podania
Wykonanie galarety drobiowej:
Ugotować wywar jak na rosół tak, aby był przejrzysty (czyli bez zagotowania). Marchewkę i mięso wyjąć z bulionu i ostudzić.
Około 500 ml gorącego bulionu przelać przez sitko do miski, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie jajka i marchewkę pokroić w plasterki. Zielony mrożony groszek zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty, odcedzić.
W miseczkach lub pucharkach ułożyć: plaster jajka, groszek zielony, kukurydzę, marchewkę i małe kawałki mięsa.
W kolejnym kroku powoli zalać ostudzonym bulionem. Wstawić do lodówki do stężenia.
Podawać z sokiem z cytryny lub octem winnym.
Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:

Wideo