Ta gęś będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad - mówi Janina Czaja z Krakowa
Składniki
- gęś
- pomarańcza
- cytryna
- łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Składniki na nadzienie
- 700 g kwaśnych jabłek
- 70 g żurawiny
- 60 g orzechów ziemnych
- 3 duże cebule
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oleju
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- sól, pieprz
Wykonanie
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i odłożyć .
Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok, do soku dodać olej, miód, troszkę soli i pieprzu. Całość wymieszać. Tuszkę gęsi umyć i dobrze ją osuszyć. Startą wcześniej skórkę z pomarańczy wymieszać z połową łyżeczki soli i taką mieszanką nasmarować gęś z zewnątrz.
Przygotować nadzienie. Rozgrzać trzy łyżki oleju, cebulę pokroić w plasterki i przysmażyć na oleju. Następnie dodać umyte i osuszone listki bazylii. Całość przykryć i dusić ok. 3 minut. Orzechy ziemne utłuc lub zetrzeć na tarce. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Do podsmażonej cebuli z listkami bazylii dodać jabłka, żurawinę, orzechy i bułkę tartą. Doprawić całość do smaku solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Masą nafaszerować gęś. Posmarować mięso marynatą i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Następnie wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 min. Potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 2-2,5 godziny.
WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news