Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęś faszerowana żurawiną i orzechami [PRZEPIS]

Janina Czaja
Przepis na gęś faszerowana żurawiną i orzechami.

Ta gęś będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad - mówi Janina Czaja z Krakowa

Składniki

  • gęś
  • pomarańcza
  • cytryna
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Składniki na nadzienie

  • 700 g kwaśnych jabłek
  • 70 g żurawiny
  • 60 g orzechów ziemnych
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Wykonanie
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i odłożyć .
Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok, do soku dodać olej, miód, troszkę soli i pieprzu. Całość wymieszać. Tuszkę gęsi umyć i dobrze ją osuszyć. Startą wcześniej skórkę z pomarańczy wymieszać z połową łyżeczki soli i taką mieszanką nasmarować gęś z zewnątrz.

Przygotować nadzienie. Rozgrzać trzy łyżki oleju, cebulę pokroić w plasterki i przysmażyć na oleju. Następnie dodać umyte i osuszone listki bazylii. Całość przykryć i dusić ok. 3 minut. Orzechy ziemne utłuc lub zetrzeć na tarce. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Do podsmażonej cebuli z listkami bazylii dodać jabłka, żurawinę, orzechy i bułkę tartą. Doprawić całość do smaku solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Masą nafaszerować gęś. Posmarować mięso marynatą i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Następnie wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 min. Potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 2-2,5 godziny.

WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska