https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gigantyczne kolejki po pączki do krakowskich cukierni. W niektórych trzeba było stać nawet trzy godziny ZDJĘCIA

Piotr Tymczak
W tłusty czwartek przed krakowskimi cukierniami ustawiały się długie kolejki. Tak było m.in. przed cukiernią Michałek przy ul. Krupniczej.
W tłusty czwartek przed krakowskimi cukierniami ustawiały się długie kolejki. Tak było m.in. przed cukiernią Michałek przy ul. Krupniczej. Adam Wojnar
Ogromne kolejki ustawiły się w tłusty czwartek po pączki do krakowskich cukierni. Najdłuższe kolejki można było zauważyć przed pączkarnią przy ul. Starowiślnej i cukiernią na ul. Krupniczej. Niektórzy stali nawet ponad 2 do 3 godzin, ale mówili, że było warto. Zjedzenie pączka w tłusty czwartek to bowiem tradycja. W kolejkach można było spotkać nie tylko krakowian, ale również turystów, dla których pączkowe szaleństwo okazało się dużą atrakcją.

"Tłusty czwartek" to ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą) w kalendarzu chrześcijańskim. Znany także jako zapusty, czy mięsopust. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.

Najpopularniejsze potrawy spożywane w tłusty czwartek to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.

Pączek to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego z mąki pszennej, uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego w głębokim tłuszczu na kolor ciemnozłoty. Tradycyjnie pączki nadziewa się konfiturą lub marmoladą przed smażeniem. Współcześnie zdarzają się pączki nadziewane dopiero po usmażeniu: zazwyczaj marmoladą wieloowocową lub konfiturą różaną, rzadziej likierem, budyniem, czekoladą, a nawet twarogiem. Gotowy pączek jest zwykle lukrowany lub oprószony cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.

Wartość energetyczna jednego typowego pączka (60 g) wynosi ok. 244 kcal (tj. 406 kcal w 100 g). Rzeczywista kaloryczność pączka w znacznym stopniu jest uzależniona od ilości tłuszczu pochłoniętego przez ciasto.

Czterodniowy tydzień pracy w Polsce? Nawet za 2,5 roku

od 16 lat
Wideo

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
16 lutego, 18:12, Gość:

Ja stałem 3 minuty a pączki z pewnością nie gorsze.

Dokładnie Pączki wcale nie gorsze można dostać wszędzie bez tracenia czasu w kolejce Niektórzy to naprawdę mają chyba duużo czasu i nie mają co z sobą robić Ale to ich sprawa,niech stoją nawet od 4 rano przed otwarciem jak to ich cieszy :)

G
Gość
Ja stałem 3 minuty a pączki z pewnością nie gorsze.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska