Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ile gotować szparagi? Jak dobrze przygotować i gotować szparagi?

Redakcja
Ile gotuje się szparagi? Jak gotować szparagi? Sezon na szparagi rozpoczęty!
Ile gotuje się szparagi? Jak gotować szparagi? Sezon na szparagi rozpoczęty! Pixabay
Sezon na szparagi jest bardzo krótki, trwa zaledwie kilka tygodni. Dlatego póki możemy, warto korzystać ze wszystkich właściwości szparagów. Ale żeby je wydobyć, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Ile gotować szparagi? Podpowiadamy!

Jak wybrać odpowiednie szparagi?

Zanim weźmiemy się za gotowani szparagów, najpierw trzeba wybrać te najlepsze. Takie szparagi powinny mieć zamknięte główki. Końce warzyw powinny być wilgotne, a pędy sprężyste i połyskujące.

Na targach i w sklepach można znaleźć trzy odmiany szparagów: białe, zielone i fioletowe. Każda z nich wymaga odpowiedniego przygotowania.

Szparagi: jak przygotować?

Najpopularniejsze są białe i zielone szparagi. Ich przygotowanie nieco się różni.

1. Białe szparagi są bardziej włókniste, zatem trzeba je najpierw umyć, a potem obrać obieraczką lub nożykiem. Jeśli chcesz, możesz obrać też główki, ale nie jest to konieczne. Należy odciąć też zdrewniałe końcówki - im warzywo starsze, tym więcej końcówki trzeba odciąć.

2. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczające jest pozbycie się końcówki. Nawet nie trzeba jej odcinać, wystarczy wygiąć łodygę kilka centymetrów od końca - warzywo złamie się samo.

Ile gotuje się szparagi? Gotowanie białych i zielonych szparagów

Do ugotowania szparagów najlepiej nada się wąskie i wysokie naczynie. Wszystko dlatego, że szparagi powinny być gotowane, stojąc pionowo, przy czym główki powinny wystawać poza linię wody - miękną szybciej, zatem para do ich ugotowania powinna być wystarczająca.

Do wody, w której będziemy gotować zielone szparagi, można dodać szczyptę soli. Zielone szparagi mają delikatny smak, który zostanie wzbogacony dzięki soli. Możesz dodać też odrobinę masła i cukru.

Ile gotować szparagi? Zielone szparagi będą ugotowane po 8 minutach, natomiast białe po 10-15 minutach. Najlepiej co jakiś czas widelcem sprawdzać ich miękkość - powinny być chrupiące i jędrne.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska