Jak wybrać odpowiednie szparagi?
Zanim weźmiemy się za gotowani szparagów, najpierw trzeba wybrać te najlepsze. Takie szparagi powinny mieć zamknięte główki. Końce warzyw powinny być wilgotne, a pędy sprężyste i połyskujące.
Na targach i w sklepach można znaleźć trzy odmiany szparagów: białe, zielone i fioletowe. Każda z nich wymaga odpowiedniego przygotowania.
Szparagi: jak przygotować?
Najpopularniejsze są białe i zielone szparagi. Ich przygotowanie nieco się różni.
1. Białe szparagi są bardziej włókniste, zatem trzeba je najpierw umyć, a potem obrać obieraczką lub nożykiem. Jeśli chcesz, możesz obrać też główki, ale nie jest to konieczne. Należy odciąć też zdrewniałe końcówki - im warzywo starsze, tym więcej końcówki trzeba odciąć.
2. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczające jest pozbycie się końcówki. Nawet nie trzeba jej odcinać, wystarczy wygiąć łodygę kilka centymetrów od końca - warzywo złamie się samo.
Ile gotuje się szparagi? Gotowanie białych i zielonych szparagów
Do ugotowania szparagów najlepiej nada się wąskie i wysokie naczynie. Wszystko dlatego, że szparagi powinny być gotowane, stojąc pionowo, przy czym główki powinny wystawać poza linię wody - miękną szybciej, zatem para do ich ugotowania powinna być wystarczająca.
Do wody, w której będziemy gotować zielone szparagi, można dodać szczyptę soli. Zielone szparagi mają delikatny smak, który zostanie wzbogacony dzięki soli. Możesz dodać też odrobinę masła i cukru.
Ile gotować szparagi? Zielone szparagi będą ugotowane po 8 minutach, natomiast białe po 10-15 minutach. Najlepiej co jakiś czas widelcem sprawdzać ich miękkość - powinny być chrupiące i jędrne.
