Ile gotować szparagi? Jak dobrze przygotować i gotować szparagi?

Redakcja
Ile gotuje się szparagi? Jak gotować szparagi? Sezon na szparagi rozpoczęty!
Ile gotuje się szparagi? Jak gotować szparagi? Sezon na szparagi rozpoczęty! Pixabay
Sezon na szparagi jest bardzo krótki, trwa zaledwie kilka tygodni. Dlatego póki możemy, warto korzystać ze wszystkich właściwości szparagów. Ale żeby je wydobyć, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Ile gotować szparagi? Podpowiadamy!

Jak wybrać odpowiednie szparagi?

Zanim weźmiemy się za gotowani szparagów, najpierw trzeba wybrać te najlepsze. Takie szparagi powinny mieć zamknięte główki. Końce warzyw powinny być wilgotne, a pędy sprężyste i połyskujące.

Na targach i w sklepach można znaleźć trzy odmiany szparagów: białe, zielone i fioletowe. Każda z nich wymaga odpowiedniego przygotowania.

Szparagi: jak przygotować?

Najpopularniejsze są białe i zielone szparagi. Ich przygotowanie nieco się różni.

1. Białe szparagi są bardziej włókniste, zatem trzeba je najpierw umyć, a potem obrać obieraczką lub nożykiem. Jeśli chcesz, możesz obrać też główki, ale nie jest to konieczne. Należy odciąć też zdrewniałe końcówki - im warzywo starsze, tym więcej końcówki trzeba odciąć.

2. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczające jest pozbycie się końcówki. Nawet nie trzeba jej odcinać, wystarczy wygiąć łodygę kilka centymetrów od końca - warzywo złamie się samo.

Ile gotuje się szparagi? Gotowanie białych i zielonych szparagów

Do ugotowania szparagów najlepiej nada się wąskie i wysokie naczynie. Wszystko dlatego, że szparagi powinny być gotowane, stojąc pionowo, przy czym główki powinny wystawać poza linię wody - miękną szybciej, zatem para do ich ugotowania powinna być wystarczająca.

Do wody, w której będziemy gotować zielone szparagi, można dodać szczyptę soli. Zielone szparagi mają delikatny smak, który zostanie wzbogacony dzięki soli. Możesz dodać też odrobinę masła i cukru.

Ile gotować szparagi? Zielone szparagi będą ugotowane po 8 minutach, natomiast białe po 10-15 minutach. Najlepiej co jakiś czas widelcem sprawdzać ich miękkość - powinny być chrupiące i jędrne.

Jak sposób parzenia kawy wpływa na jej właściwości?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3