Tradycyjne wyroby i te z nutą oryginalności szukają nabywców nie tylko na targach i festiwalach smaku, ich wytwórcy są obecni w internecie.
Wędliny, podobnie jak inne produkty w sklepach, podrożały. Rolnicy więcej płacą za żywienie zwierząt, opiekę weterynaryjną czy prąd używany w chlewniach, oborach. Jak to odbija się na cenach mięsa i jego wyrobów? Zaglądamy do aktualnych ogłoszeń na "Polski e-bazarek".
Ceny wyrobów z mięsa. Swojska szynka, chłopska kiełbasa, smalec ze skwarkami i wyroby z drobiu
Goleń z kością/ pręga wołowa w jednym z ogłoszeń kosztuje 25 złotych za kilogram. Autor oferty z Wielkopolski zapewnia, że jest to kawał mięsa idealny do pieczenia, smażenia lub jako baza do zup, a samo mięso jest kruche i bardzo delikatne w smaku. Na życzenie klienta goleń można pokroić na mniejsze porcje, produkty są pakowane próżniowo. Rolnik przewiduje odbiór osobisty lub dowóz za dodatkową opłatą.
Może pasztet z kaczki albo z kaczki ze śliwką? Porcja zamknięta w słoiku kosztuje 25 zł. Pasztet powstaje "z kaczek Pekin naszej hodowli, z dodatkiem własnych warzyw, ziół i przypraw". Jest robiony z kaczych, piersi, ud i podrobów, bez dodatku glutenu i bez konserwantów). Słoik ma pojemność 346 ml/260 g, pasztet jest pieczony i pasteryzowany.
W województwie śląskim za pieczeń ze schabu z rozmarynem zapłacimy 40 zł/kg, tyle samo za boczek rolowany z czosnkiem. Jedna z propozycji dolnośląskiego e-bazarku to szynka tradycyjna z dzika 69 zł/kg.
Ceny mięsa i wędlin prosto od rolników. Przykłady z e-bazarku
- tłuszcz wołowy - 8 zł/200 ml
- królik eko surowy pakowy hermetycznie 35 zł/kg
- szponder wołowy 25 zł/kg
- kurczak eko np. podudzia 20 zł/kg
- tuszki gęsie 26 zł/kg
- pasztet z kaczki 25 zł/szt.
- gęsi smalec z cebulką 20 zł/szt. Smalczyk gęsi ze skwarkami i ziołami.
- schab wieprzowy wędzony, surowy 38 zł/kg
- wątrobianka we flaku 20 zł/kg
- boczek wieprzowy wędzony, surowy 22 zł/kg
- baleron wieprzowy 34 zł/kg
- polędwica wieprzowa, wędzona surowa 47 zł/kg
- kiełbasa śląska 29 zł/kg
- kaszanka 13 zł/kg
- kiełbasa kanapkowa 32 zł/kg
- szynka wieprzowa wędzona, parzona 40 zł/kg
- szynka wołowa w przyprawach 70 zł/kg
- kiełbasa biała 45 zł/kg
- krakowska dojrzewająca 69 zł/kg
- schab wędzony 38 zł/kg
- kabanosy 30 zł/kg
- salceson 22 zł/kg
- kiełbasa swojska 27 zł/kg
- pasztet 20 zł/kg
- pasztet pieczony 19 zł/kg
- kiełbasa szynkowa 34 zł/kg
- pasztet pieczony z majerankiem 32 zł/kg
- parówki 19 zł/kg
- kiełbasa 30 zł/kg
Polskie e-bazarki prowadzą ośrodki doradztwa rolniczego. Rolnicy mogą publikować tu swoje ogłoszenia bezpłatnie. Klienci kupują prosto od producenta, bez marży sklepowej.
