Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Indyk w sosie czekoladowym [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Przepis na indyka w sosie czekoladowym.

Indyka w sosie czekoladowym polecają Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce.

Składniki

  • 2 uda z indyka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki smalcu
  • sól

Składniki na sos

  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kolendry
  • po pół łyżeczki mielonego cynamonu, mielonych goździków, mielonego anyżku
  • szklanka soku pomidorowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka ziaren sezamowych
  • cukier

Wykonanie
Cebulę i czosnek rozetrzeć z solą i tą pastą natrzeć indyka. Brytfannę do pieczenia nasmarować grubo smalcem, ułożyć mięso i piec w gorącym piekarniku, obracając co jakiś czas i podlewając wodą, tak aby się zrumieniło.

Osobno uprażyć przyprawy, dodać sok pomidorowy. Do gotującego się sosu wrzucić rodzynki i dodać pokruszoną czekoladę, mieszać aż całość się połączy.

Upieczone mięso polać sosem czekoladowym i posypać sezamem, dusić całość jeszcze ok. 15-20 minut.

WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska