Indyka w sosie czekoladowym polecają Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce.
Składniki
- 2 uda z indyka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki smalcu
- sól
Składniki na sos
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kolendry
- po pół łyżeczki mielonego cynamonu, mielonych goździków, mielonego anyżku
- szklanka soku pomidorowego
- 2 łyżki rodzynek
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka ziaren sezamowych
- cukier
Wykonanie
Cebulę i czosnek rozetrzeć z solą i tą pastą natrzeć indyka. Brytfannę do pieczenia nasmarować grubo smalcem, ułożyć mięso i piec w gorącym piekarniku, obracając co jakiś czas i podlewając wodą, tak aby się zrumieniło.
Osobno uprażyć przyprawy, dodać sok pomidorowy. Do gotującego się sosu wrzucić rodzynki i dodać pokruszoną czekoladę, mieszać aż całość się połączy.
Upieczone mięso polać sosem czekoladowym i posypać sezamem, dusić całość jeszcze ok. 15-20 minut.
WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news