https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jajecznica bez ... jaj! Wynalazek Kalifornijczyków

opr. ES
Tradycyjna jajecznica kontra roślinny produkt. Co wolicie?
Tradycyjna jajecznica kontra roślinny produkt. Co wolicie? pixabay.com
To się nazywa rewolucja na talerzu - amerykański start-up Hampton Creek wprowadził na rynek bezjajeczną jajecznicę. Oparta jest na szpinaku i grzybach.

Wystartowali od majonezu bez jaj Just Mayo, teraz serwują jajecznicę bez jaj. Fakt, w niektórych amerykańskich restauracjach można już zamówić podobny specjał (np na bazie owczego sera), ale jajecznica Just Scramble jest przyrządzana wyłącznie ze składników roślinnych.

Sprawdź również:**W alpejskiej miejscowości Albertville wytwarzają prąd z ... sera [wideo]**

Do fanów roślinnej jajecznicy zalicza się Bill Gates. Produkt miał swoją premierę w Stanach i Azji.

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Zagrożenia dla branży jaj wyszły już zdecydowanie poza prosty spór „jaja klatkowe czy alternatywne”. Dyskutantów wewnątrz sektora jaj może pogodzić nowa moda na… całkowitą eliminację jakichkolwiek jaj - kwitują polscy producenci drobiu.

Źródło informacji: KIPDiP

Komentarze 6

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

..
To potrzeba "amerykańskiego start-upu" żeby zrobić hipstersko-wegański przepis na jajecznicę? Rewolucja w żywieniu normalnie.
S
Stanisław
Słowo Polskie to był tytuł gazety we Wrocławiu. Warto by ją odbudować. Gazeta Wrocławska to kontynuacja Gazety Robotniczej organu PZPR.
o
olek
taka prawda
J
Ja
A z jaj będą robić
grzybowa i szpinak.
g
gość_2
i wciąż jajecznica? Zapewne smakuje jak kurczak.
g
gość
"Oparta jest na szpinaku i grzybach"
"jajecznica jest przyrządzana wyłącznie ze składników roślinnych"
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska