Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka faszerowane i smażone w skorupkach. Tradycyjny przepis na staropolską przystawkę. Na Wielkanoc i inne spotkania z rodziną

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Jajka faszerowane w skorupkach można posypać bułką tartą i podsmażyć
Jajka faszerowane w skorupkach można posypać bułką tartą i podsmażyć Getty images/egiss/zdjęcie ilustracyjne
Jajka faszerowane i smażone w skorupkach to świetny pomysł na wielkanocną przystawkę. Sprawdzą się także podczas innych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Ich przygotowanie nie jest trudne i zajmuje tylko kilka chwil. Podaj jajka faszerowane w skorupkach i zachwyć swoich bliskich staropolską przystawką.

W skrócie

Przepis na jajka faszerowane w skorupkach znam od mojej mamy, która robiła tę przystawkę na Wielkanoc. Tak naprawdę to raczej faszerowane skorupki jajek, a sam przepis jest bardzo stary przepis, znany również jako jajka po staropolsku. Jest popularny w wielu polskich domach i można go spotkać w różnych wariantach. Czasem do jajek dodaje się podsmażone pieczarki i tak właśnie robiła moja mama. Nie jest to jednak konieczne. Cały pomysł polega na wydrążeniu skorupek, przygotowaniu farszu z jajek, ponownym nadzianiu i podsmażeniu jajek z bułką tartą na maśle. Całość zajmuje kilka chwil, a przystawka zawsze robi duże wrażenie i jest przepyszna. Polecam ją zwłaszcza na Wielkanoc, ale jajka faszerowane w skorupkach można równie dobrze zaserwować na każdej rodzinnej imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi.

Jajka faszerowane w skorupkach – tradycyjny przepis

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 12 sztuk
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 dużych jaj,
  • 6 pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • bułka tarta,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować tradycyjne jajka faszerowane w skorupkach?

  1. Jajka ugotowałam na twardo, po czym zostawiłam do ostudzenia.
  2. W tym czasie pokroiłam pieczarki, podsmażyłam je na maśle i doprawiłam solą oraz pieprzem.
  3. Przekroiłam jajka ostrym nożem na połówki, uważając, żeby zbytnio nie uszkodzić skorupek.
  4. Jajka wyjęłam ze skorupek za pomocą łyżeczki. Pokroiłam je drobno i wymieszałam z pieczarkami.
  5. Do farszu dodałam posiekaną natkę pietruszki.
  6. Farsz nałożyłam łyżeczką do skorupek. Ubiłam go i posypałam bułką tartą.
  7. Na patelni rozgrzałam masło. Ułożyłam na nim jajka, bułką tartą na dół i chwilę podsmażyłam.
  8. Jajka faszerowane można udekorować natką pietruszki lub rzeżuchą.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jajka faszerowane i smażone w skorupkach. Tradycyjny przepis na staropolską przystawkę. Na Wielkanoc i inne spotkania z rodziną - Strona Kuchni

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska