Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki obiad: kluski leniwe. Jak zrobić pierogi leniwe? Kluski leniwe z samym serem lub z ziemniakami i serem [PRZEPISY]

mad
Kluski leniwe to pomysł na szybki i tani obiad. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników!
Kluski leniwe to pomysł na szybki i tani obiad. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników! fot. pixabay
Ser, jajko i mąka. To podstawowe składniki klusków leniwych. Taki przepis podawała już w 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Co ciekawe, Hanna Szymanderska w swoich książkach kucharskich jako składnik „leniwych” podawała także ziemniaki. A jak robią „leniwe” nasi Czytelnicy? Zobaczcie przepisy!

Kluski leniwe - przepisy naszych Czytelników. Kluski leniwe to sposób na szybki i proste danie obiadowe. Główne składniki to ser, jajka i mąka. Ważne, by kluski wyrabiać szybko, wtedy są miękkie i puszyste.

Przepis na kluski leniwe znajdziemy już w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów za 5 zł” z 1871 roku! A brzmi on tak:  ”Wziąść świeżego, niezważonego twarogu, wycisnąć dobrze z serwatki, przez płótno, rozetrzeć w donicy z łyżką masła, i z jajami, biorąc do kwarty twarogu sześć samych żółtek; wsypać trochę soli, dwie łyżek pięknéj pszennéj mąki, rodzenków drobnych czarnych; gdy to wszystko doskonale uwiercone, ubić białka na pianę, wymieszać z lekka, wyłożyć tę massę na stolnicę grubo posypaną mąką, utarzać w mące długi placuszek przez całą stolnicę, nakarbować nożem i krajać ukośne kawałki, formując pierożek. Gotować na ukropie póki nie spłyną, wyjmować łyżką durszlakową, a na półmisku polać świeżem klarowaném masłem i posypać cukrem”.
Istnieje też wersja „leniwych” z ziemniakami. Hanna Szymanderska, znawczyni polskiej kuchni, autorka ponad 30 książek kucharskich, w przepisie na „leniwe” dodawała również ziemniaki. A jak z „z leniwymi” radzą sobie nasi Czytelnicy? Zobaczcie przepisy!

Kluski leniwe z  serem.
Kluski leniwe z serem. Fot. Violetta Grzelka

Kluski leniwe z serem [PRZEPIS]

Składniki dla 2-3 osób

  • 1/2 kg białego sera półtłustego
  • 2 jaja
  • 1/2 kubka kaszy manny błyskawicznej lub  1 kubek mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżeczki bułki tartej
  • cukier puder lub krystaliczny do posypania
  • sól do wrzątku

Wykonanie
Nastawić wodę na wrzątek, dodać niewielką ilość soli, ok. 1/2 łyżeczki. Mikserem lub blenderem rozetrzeć biały ser z jajami. Chcąc aby kluseczki były delikatniejsze można najpierw utrzeć ser z żółtkami, a następnie dodać ubitą pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Do masy serowej dodać kaszę mannę lub mąkę i całość wymieszać. Przygotować łyżkę cedzakową. Szybko kłaść na wrzątek uformowane łyżeczką kilkucentymetrowe „kulki". Od wypłynięcia  gotować je 3 minuty, a następnie jak najszybciej, aby się nie rozpłynęły, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozpuścić masło i zrumienić delikatnie bułkę tartą. Aby pozbyć się nadmiaru wody przełożyć  kluseczki na inny półmisek, polać  je zarumienioną bułką tartą i posypać cukrem pudrem lub cukrem krystalicznym. Można podawać leniwe kluseczki np. z surówką z marchewki i pomarańczy.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga "Mamucie przysmaki"

Kluski leniwe z serem i ziemniakami.
Kluski leniwe z serem i ziemniakami. fot. pixabay

Kluski leniwe z serem i ziemniakami [PRZEPIS]

Składniki

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 1/2 kg białego kwaśnego sera
  • jajko
  • mąka

Wykonanie
Ugotowane i przestudzone ziemniaki zemleć w maszynce razem z serem. Przełożyć na stolnicę, dodać jajko i mąkę. Wyrabiać krótko (będą wtedy bardziej miękkie). Uformować z ciasta wałki i kroić ukośnie nożem.
Gotować w osolonej wodzie. Podawać z masłem i bułką tartą, posypane cukrem.
Przepis Justyny Kalemby

Leniwe kopytka.
Leniwe kopytka. Fot. Joanna Tokarz

Leniwe kopytka [PRZEPIS]

Składniki

  • 600 g ziemniaków 
  • 400 g białego sera twarogowego 
  • 2 małe jajka 
  • ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • sól 
  • 1 łyżka oleju 

 
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbić jajka i dodać większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie można jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu.
Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować na długi, cienki wałek, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem i nożem odciąć kawałki w kształcie rombów.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju, by kopytka się nie sklejały. Wrzucać partiami i delikatnie zamieszać, by nie przywarły do spodu. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotować jeszcze minutę i wyciągnąć łyżką cedzakową. Polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem. 
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Leniwe kluseczki twarogowe.
Leniwe kluseczki twarogowe. Fot. Adam Wojnar

Leniwe kluseczki twarogowe [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 20 dag niekwaśnego białego sera
  • 5 łyżek mąki
  • sól

Wykonanie
Utrzeć masło mikserem z odrobiną soli, dodając po jednym żółtku, ubitą na sztywno pianę z białek oraz tyle mąki, żeby ciasto nie było rzadkie. Zagotować w garnku wodę z solą i kłaść łyżką na wrzątek niewielkie kluski. Gotować około 5 minut, a potem wyjąć łyżką cedzakową, posypać np. pokruszonym białym serem i polać stopionym masłem.
Przepis Andżeliki Chachlowskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska