Kluski leniwe - przepisy naszych Czytelników. Kluski leniwe to sposób na szybki i proste danie obiadowe. Główne składniki to ser, jajka i mąka. Ważne, by kluski wyrabiać szybko, wtedy są miękkie i puszyste.
Przepis na kluski leniwe znajdziemy już w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów za 5 zł” z 1871 roku! A brzmi on tak: ”Wziąść świeżego, niezważonego twarogu, wycisnąć dobrze z serwatki, przez płótno, rozetrzeć w donicy z łyżką masła, i z jajami, biorąc do kwarty twarogu sześć samych żółtek; wsypać trochę soli, dwie łyżek pięknéj pszennéj mąki, rodzenków drobnych czarnych; gdy to wszystko doskonale uwiercone, ubić białka na pianę, wymieszać z lekka, wyłożyć tę massę na stolnicę grubo posypaną mąką, utarzać w mące długi placuszek przez całą stolnicę, nakarbować nożem i krajać ukośne kawałki, formując pierożek. Gotować na ukropie póki nie spłyną, wyjmować łyżką durszlakową, a na półmisku polać świeżem klarowaném masłem i posypać cukrem”.
Istnieje też wersja „leniwych” z ziemniakami. Hanna Szymanderska, znawczyni polskiej kuchni, autorka ponad 30 książek kucharskich, w przepisie na „leniwe” dodawała również ziemniaki. A jak z „z leniwymi” radzą sobie nasi Czytelnicy? Zobaczcie przepisy!

Kluski leniwe z serem [PRZEPIS]
Składniki dla 2-3 osób
- 1/2 kg białego sera półtłustego
- 2 jaja
- 1/2 kubka kaszy manny błyskawicznej lub 1 kubek mąki
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżeczki bułki tartej
- cukier puder lub krystaliczny do posypania
- sól do wrzątku
Wykonanie
Nastawić wodę na wrzątek, dodać niewielką ilość soli, ok. 1/2 łyżeczki. Mikserem lub blenderem rozetrzeć biały ser z jajami. Chcąc aby kluseczki były delikatniejsze można najpierw utrzeć ser z żółtkami, a następnie dodać ubitą pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Do masy serowej dodać kaszę mannę lub mąkę i całość wymieszać. Przygotować łyżkę cedzakową. Szybko kłaść na wrzątek uformowane łyżeczką kilkucentymetrowe „kulki". Od wypłynięcia gotować je 3 minuty, a następnie jak najszybciej, aby się nie rozpłynęły, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozpuścić masło i zrumienić delikatnie bułkę tartą. Aby pozbyć się nadmiaru wody przełożyć kluseczki na inny półmisek, polać je zarumienioną bułką tartą i posypać cukrem pudrem lub cukrem krystalicznym. Można podawać leniwe kluseczki np. z surówką z marchewki i pomarańczy.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga "Mamucie przysmaki"

Kluski leniwe z serem i ziemniakami [PRZEPIS]
Składniki
- 5-6 dużych ziemniaków
- 1/2 kg białego kwaśnego sera
- jajko
- mąka
Wykonanie
Ugotowane i przestudzone ziemniaki zemleć w maszynce razem z serem. Przełożyć na stolnicę, dodać jajko i mąkę. Wyrabiać krótko (będą wtedy bardziej miękkie). Uformować z ciasta wałki i kroić ukośnie nożem.
Gotować w osolonej wodzie. Podawać z masłem i bułką tartą, posypane cukrem.
Przepis Justyny Kalemby

Leniwe kopytka [PRZEPIS]
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 400 g białego sera twarogowego
- 2 małe jajka
- ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbić jajka i dodać większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie można jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu.
Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować na długi, cienki wałek, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem i nożem odciąć kawałki w kształcie rombów.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju, by kopytka się nie sklejały. Wrzucać partiami i delikatnie zamieszać, by nie przywarły do spodu. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotować jeszcze minutę i wyciągnąć łyżką cedzakową. Polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Leniwe kluseczki twarogowe [PRZEPIS]
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- sól
- 20 dag niekwaśnego białego sera
- 5 łyżek mąki
- sól
Wykonanie
Utrzeć masło mikserem z odrobiną soli, dodając po jednym żółtku, ubitą na sztywno pianę z białek oraz tyle mąki, żeby ciasto nie było rzadkie. Zagotować w garnku wodę z solą i kłaść łyżką na wrzątek niewielkie kluski. Gotować około 5 minut, a potem wyjąć łyżką cedzakową, posypać np. pokruszonym białym serem i polać stopionym masłem.
Przepis Andżeliki Chachlowskiej
Zobacz koniecznie!
