Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jarmark Bożonarodzeniowy na Rynku Głównym. Kiermasz w Krakowie, ceny z kosmosu. "Pierogi ruskie za 32 złote?!"

Red.
Drożyzna na kiermaszach przedświątecznych powoli staje się legendarną, choć nadal wysokie ceny za kiełbaskę z grilla czy kubek grzańca szokują. Na krakowskim Rynku od piątku trwa Jarmark Bożonarodzeniowy - sprawdziliśmy, z jakimi cenami ruszył w tym roku. Przykładowo: za słynną pajdę chleba ze smalcem trzeba zapłacić 16 zł, a ogórek (jeden!) jako dodatek do potrawy kosztuje - zależnie od stoiska - 5 lub 7 złotych.

- Pierogi ruskie za 32 złote?! - reagują na wywieszone ceny turyści idący między budkami rozstawionymi na płycie Rynku Głównego. Dołączają niecenzuralny komentarz.

Parę kroków dalej zaskakuje kolejny cennik. Zupa pomidorowa za 15 zł, czosnkowa i jarzynowa też, z kolei grzybowa, grochówka i żurek - po 23 złote. Bigos, kwaśnica, fasolka po bretońsku albo barszcz ukraiński amatora takich dań będzie kosztować już 28 zł. Wszystkie te ceny z rozpisanego na czerwonej tabliczce menu odnoszą się do pół litra danej potrawy.

Stoisko gastronomiczne blisko wylotu ulicy Szewskiej oferuje szaszłyki, steki i golonkę po 15 zł za 100 gramów. Tańsza jest kiełbasa i kaszanka - po 12 zł za 100 g. Frytki do tego? Można: 15 zł za porcję (200 g). Również 15 zł trzeba dopłacić za takie dodatki (każdy osobno) jak porcja ziemniaków, porcja warzyw, kapusty czy pieczarek. Keczup do dania - 5 złotych.

Placki ziemniaczane na kiermaszu na Rynku mają cenę wyjściową 25 złotych. Za gulasz do nich zapłacimy 12 zł, a za śmietanę - 8 zł.

Mały serek wędzony można kupić za 4 zł - zimny, za 6 zł - z grilla, a za 7 - podgrzany i z żurawiną.

Tak natomiast prezentował się niegdyś dzisiejszy Salwator. Mamy tu zespół klasztorny norbertanek, jak i kościół Najświętszego Salwatora. Otaczały je zabudowania wioski należącej do klasztoru.

Tak wyglądał Kraków 1000 lat temu! Zobaczcie rekonstrukcję. ...

Sporych rozmiarów pajda chleba ze smalcem to rodzaj kiermaszowego hitu. W tym roku na przedświątecznym kiermaszu w Krakowie trzeba na nią wydać 16 zł, a jeśli doliczy się dodatki - cena wzrośnie do ponad 20 zł.

Pierogi są faktycznie po 32 zł: zarówno ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy na słodko z wiśnią. Cebula do pierogów kosztuje 5 zł, a śmietana - 4 zł.

Rzut oka na słodkości: banan w cieście kosztuje 18 zł, gofr z bitą śmietaną 15 zł (ceny gofrów zaczynają się od 10, a kończą na 35 zł), a za kawałek (parę deko) tureckiego przysmaku, baklawy, trzeba zapłacić 8 zł. Migdały prażone oferowane są za 17 zł za 100 g, różane lokum po 8,90 zł za 100 g. Najmniejsze lizaki, w kształcie choinek, mają cenę 8 zł za sztukę.

Oferowane "Hot drinks" nie mają bynajmniej "gorących" cen... By napić się na jarmarku grzanego wina, świątecznego grzańca czy grzanego piwa trzeba zapłacić 20 złotych.

Dodajmy jeszcze, że za magnesy z Krakowem na kiermaszu płaci się 7 zł (można znaleźć tańsze w Sukiennicach, czyli parę kroków dalej), nieduża malowana bańka na choinkę kosztuje 30 zł, wełniane czapki z Nepalu są oferowane za 80 zł, a skarpetki np. z Małym Księciem - za 49,90 złotych.

Czy opłaca się jeździć elektrykiem?

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska