- Najłatwiej nam zdecydowanie używać gotowych przypraw do potraw, typu vegeta, przyprawy do mięs, do ryb, do sosów czy kostki rosołowe - mówi Olga Chaińska. - Taką mieszankę najłatwiej nam dosypać szczególnie wtedy, gdy nie za bardzo umiemy dobierać poszczególne przyprawy i wahamy się, które będą ze sobą najlepiej współgrać. To błąd, ponieważ w takich gotowych przyprawach oprócz ziół znajdziemy również szkodliwe dla nas dodatki - dodaje dietetyk.
Dlaczego zioła naturalne są lepszym zamiennikiem od uniwersalnych przypraw? - Zioła to zazwyczaj liście krzewów i roślin, które można suszyć samemu, a następnie do woli łączyć, otrzymując odpowiadające nam aromaty i smaki potraw. Naturalne zioła nie zawierają ulepszaczy smaku oraz dużych ilości soli, które znajdują się w większości gotowych mieszanek przypraw - informuje Olga Chaińska.
Świeże i suszone zioła mogą dostarczyć jeszcze głębszego smaku niż gotowe przyprawy. Należy jednak pamiętać, by suszone zioła dodawać na początku gotowania w celu uwolnienia smaku, a świeże pod koniec, aby utrzymać ich świeżość. - Zioła są również zdrowsze niż sztuczne dodatki do przypraw. Te ostatnie mają negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie oraz mogą przyczyniać się do rozwoju chorób dietozależnych, a także po prostu uzależniać - zaznacza dietetyk.
Co zawierają gotowe przyprawy? Sprawdź, co jesz ...
Naturalne przyprawy mają także właściwości przeciwutleniające, chroniące potrawy przed tworzeniem się szkodliwych dla organizmu produktów podczas takich zabiegów technologicznych jak smażenie, pieczenie czy duszenie, a także sprawiają, że potrawa staje się bardziej lekkostrawna.
- Zioła to bogate źródło witamin, pierwiastków i składników odżywczych. Dla przykładu oregano zawiera witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B, żelazo, selen, magnez, potas czy wapń - podkreśla Olga Chaińska. - Po za tym każde zioło pomaga w innych dolegliwościach. Majeranek zawiera witaminę A, C, P oraz minerały takie jak fosfor czy cynk, a także przeciwzapalne terpeny. Warto zainteresować się i dowiedzieć się, które zioła będą korzystne w przypadku przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej jelit, które będą regulowały poziom cukru we krwi, które uregulują gospodarkę wodną organizmu, a które będą działały przeciwzapalnie - zachęca.
Wykorzystaj magiczną moc ziół
Zioła wiosenne - oczyszczają organizm z toksyn i wzmacniają po zimie, chociaż nie zawierają olejków eterycznych. Za to letnie zioła przyprawowe, jak koper, lubczyk, bazylia, rozmaryn, hyzop i wiele, wiele innych - to cała gama aromatów. Zwiększają wartość odżywczą potraw, poprawiają trawienie i zachęcają do jedzenia. Bo smakowity aromat sprawia, że chętnie siadamy do posiłku, a i gotowanie staje się przyjemniejsze.
ZOBACZ TAKŻE: 7 rzeczy, których natychmiast musisz pozbyć się z domu
(Źródło:Agencja TVN
Dostawca: x-news)
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
