Jego podstawą jest serek mascarpone, słodka śmietanka i kakaowa chałwa, a zwieńczeniem plasterki pomarańczy, które przełamują słodki smak chałwy. Zaskakującą niespodzianką z pewnością będzie konfitura różana, którą smakosze odkryją na sam koniec.
Składniki
- 300 ml śmietanki 36% (np. OSM Piątnica)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 150 g serka mascarpone od OSM Piątnica
- 150 g chałwy kakaowej
- 6 łyżeczek konfitury różanej
- 1 pomarańcza
Wykonanie
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone, połowę pokruszonej chałwy i wymieszać.
Na spód pucharków do deserów wyłożyć po łyżeczce konfitury różanej, a następnie wcześniej przygotowany krem. Posypać pozostałą pokuszoną chałwą i udekorować filetami z pomarańczy.

Wideo