Katarzyna Skuta z Krakowa proponuje prosty, ale niezwykle smaczny karnawałowy deser.
Składniki
- dowolna galaretka w proszku
- owoce - kiwi, mandarynki, banany
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 150 g serka mascarpone
- 3-5 łyżek cukru pudru
Składniki na kruszonkę
- 80 g masła
- 160 g mąki
- 80 g cukru
Wykonanie
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wlać do małych szklaneczek po ok. 3-4 cm, odstawić do stężenia.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia. Serki zmiksować z cukrem pudrem do połączenia składników. Składać piętrowy deser układając warstwami na galaretce owoce, krem i kruszonkę. Ostatnią warstwę można posypać kakao lub cynamonem. Schłodzić.

Wideo