1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Jakie dania serwuje się w Krakowie podczas Wigilii? Zobacz...
fot. teresaterra/123RF

WIGILIA W KRAKOWIE

Jakie dania serwuje się w Krakowie podczas Wigilii? Zobacz >>>

2 z 8
Kolacja nie może obyć się bez barszczu z uszkami z farszem...
fot. ictock

ZUPA

Kolacja nie może obyć się bez barszczu z uszkami z farszem grzybowym. W każdym domu smakuje on inaczej, inne są proporcje warzywnego wywaru, grzybów i buraków. Czasem zamiast uszek do barszczu podaje się krokiety, z kolei na Podhalu fasolę Piękny Jaś.

Alternatywą dla barszczu jest zupa grzybowa z łazankami bądź zupa rybna. Dawniej w Krakowie jadano też słodką zupę migdałową na mleku.

3 z 8
Przez wieki podstawą wieczerzy wigilijnej były dania z ryb...
fot. Joanna Urbaniec

RYBA

Przez wieki podstawą wieczerzy wigilijnej były dania z ryb słodkowodnych. Obecnie kulinarnym symbolem wigilii jest karp. To stosunkowo nowa tradycja – sięga końcówki lat 40. XX wieku, a pomysłodawcą wprowadzenia karpia na wigilijne stoły miał być minister przemysłu Hilary Minc.

Zazwyczaj podaje się go obsmażonego w panierce. W niektórych krakowskich domach jada się karpia po żydowsku: obgotowane w wywarze rybnym kawałki mięsa podaje się w galaretce rybnej, z cebulą, migdałami, rodzynkami. Drugą ważną rybą na świątecznym stole jest śledź marynowany w przeróżnych dodatkach.

Wyjątkiem na skalę krajową jest serwowanie do karpia chałki (lekko słodkie ciasto drożdżowe) zaplecionej w tradycyjny warkocz.

4 z 8
W nieco dawniejszych czasach kolacja wigilijna była...
fot. Grzegorz Dembinski

GROCH, KAPUSTA, GRZYBY

W nieco dawniejszych czasach kolacja wigilijna była przygotowywana przede wszystkim ze zgromadzonych w okresie jesiennym zapasów. Nie dziwi więc fakt, że można było znaleźć tam wiele kiszonek, suszonych owoców i grzybów, orzechów oraz kasz.

Także i dziś w każdym domu pojawiają się postne dania oparte na dostępnych o tej porze roku składnikach: kapuście, suszonym grochu i grzybach: od łazanek, przez pierogi z różnymi farszami, kulebiaki i gołąbki po kapustę z grochem. Dania doprawiane są bakaliami: rodzynkami czy suszoną śliwką.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Zobacz również

Krakowski przysmak z automatu. Tak zaczyna się rewolucja na rynku?

Krakowski przysmak z automatu. Tak zaczyna się rewolucja na rynku?

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości