
WIGILIA W KRAKOWIE
Jakie dania serwuje się w Krakowie podczas Wigilii? Zobacz >>>

ZUPA
Kolacja nie może obyć się bez barszczu z uszkami z farszem grzybowym. W każdym domu smakuje on inaczej, inne są proporcje warzywnego wywaru, grzybów i buraków. Czasem zamiast uszek do barszczu podaje się krokiety, z kolei na Podhalu fasolę Piękny Jaś.
Alternatywą dla barszczu jest zupa grzybowa z łazankami bądź zupa rybna. Dawniej w Krakowie jadano też słodką zupę migdałową na mleku.

RYBA
Przez wieki podstawą wieczerzy wigilijnej były dania z ryb słodkowodnych. Obecnie kulinarnym symbolem wigilii jest karp. To stosunkowo nowa tradycja – sięga końcówki lat 40. XX wieku, a pomysłodawcą wprowadzenia karpia na wigilijne stoły miał być minister przemysłu Hilary Minc.
Zazwyczaj podaje się go obsmażonego w panierce. W niektórych krakowskich domach jada się karpia po żydowsku: obgotowane w wywarze rybnym kawałki mięsa podaje się w galaretce rybnej, z cebulą, migdałami, rodzynkami. Drugą ważną rybą na świątecznym stole jest śledź marynowany w przeróżnych dodatkach.
Wyjątkiem na skalę krajową jest serwowanie do karpia chałki (lekko słodkie ciasto drożdżowe) zaplecionej w tradycyjny warkocz.

GROCH, KAPUSTA, GRZYBY
W nieco dawniejszych czasach kolacja wigilijna była przygotowywana przede wszystkim ze zgromadzonych w okresie jesiennym zapasów. Nie dziwi więc fakt, że można było znaleźć tam wiele kiszonek, suszonych owoców i grzybów, orzechów oraz kasz.
Także i dziś w każdym domu pojawiają się postne dania oparte na dostępnych o tej porze roku składnikach: kapuście, suszonym grochu i grzybach: od łazanek, przez pierogi z różnymi farszami, kulebiaki i gołąbki po kapustę z grochem. Dania doprawiane są bakaliami: rodzynkami czy suszoną śliwką.