Kiedy otwarcie salonów fryzjerskich? Poznaliśmy datę! Zmienią się też zasady w MPK [14.05.2020]

Bartosz Dybała
Bartosz Dybała
Pexels
Od 18 maja częściowo otwarte zostaną restauracje, a także zakłady fryzjerskie i kosmetyczne. Rząd ogłosił szczegóły trzeciego etapu łagodzenia obostrzeń i odmrażania gospodarki w Polsce. Część nowych zasad będzie obowiązywała od 18, a część - od 25 maja.

FLESZ - Oni stracą 500+ Koniec podwójnych świadczeń

Przed nami trzeci, przedostatni etap znoszenia ograniczeń, związanych z koronawirusem. Od poniedziałku 18 maja będziemy mogli skorzystać z usług fryzjera i kosmetyczki, a także pójść do restauracji i kawiarni.

Do tych miejsc dotrzemy szybciej, ponieważ rząd podwyższył limit pasażerów w transporcie publicznym.

Oprócz tego od 25 maja rząd umożliwi bezpośrednie konsultacje z nauczycielami maturzystom i uczniom ósmych klas oraz opiekę nad uczniami klas 1-3 w szkołach podstawowych.

Poniżej najważniejsze zmiany:

Od 18 maja będziemy mogli:

  • skorzystać z usług kosmetyczek i fryzjerów,
  • zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej).

Gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.

Rząd podkreślił, że pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom.

Zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż.

Wśród zaleceń dla salonów urody znalazły się m.in.:

  • obowiązek noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic (u fryzjera, a w salonie kosmetycznym - jeśli zabieg na to pozwala);
  • używanie ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe;
  • przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online. Uwaga! Klient nie może oczekiwać na usługę w poczekalni.

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Przypomnijmy, że pierwszy etap znoszenia obostrzeń został wdrożony 20 kwietnia. Od tego czasu znowu można przemieszczać się w celach rekreacyjnych. Przywrócony został wstęp do lasów i parków, a także zwiększono dopuszczalną liczbę klientów w sklepach oraz wiernych w miejscach kultu religijnego.

Jak wygląda wizyta u fryzjera i kosmetyczki? Nowe zasady bez...

W drugim etapie, obowiązującym od 4 maja, otwarte zostały - z odpowiednimi ograniczeniami - galerie handlowe, hotele i miejsca noclegowe oraz niektóre instytucje kultury. Dodatkowo od 6 maja przywrócona została możliwość otwarcia żłobków i przedszkoli.

Ostatnio wicepremier Jadwiga Emilewicz przyznawała, że jeśli nie dojdzie do gwałtownego wzrostu liczby osób zakażonych koronawirusem, prawdopodobnie trzeci etap znoszenia obostrzeń zostanie wdrożony 18 maja. Tak też się stanie.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie