Katarzyna Jaworek od dziecka kocha piec i gotować. Jest miłośniczką tradycyjnej polskiej kuchni. Uwielbiam nadawać drugie życie starym, zapomnianym przepisom. Prowadzi blog Tradycyjna kuchnia Kasi.
Składniki
- 400 g fasoli Jaś
- 1/2 kg szynki wędzonej
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 1/2 strąka papryki żółtej
- 1/2 strąka papryki zielonej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 150g makaronu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- oliwa
- sól
- pieprz
- majeranek
Wykonanie
Fasolę przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotować na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do fasoli. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do gotującej się fasoli. Razem gotować około 30 minut.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w ósemki. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Warzywa i szynkę dodać do wywaru. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz makaron dodać do gotującej się potrawy. Gotować 10 minut. Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN