https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kolorowe tapas, czyli przekąska na raz [PRZEPIS]

Violetta Grzelka
Kolorowe tapas, czyli przekąska na raz

Violetta Grzelka to autorka bloga Mamucie przysmaki. Preferuje szybkie, ale niespieszne dania.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego
  • opakowanie serka śmietankowego typu Almette
  • żółta i czerwona papryka
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie chilli do smaku

Wykonanie

Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni, zależnie od wskazówek producenta ciasta francuskiego.

Zamrożone ciasto odmrozić. Na powierzchni surowego ciasta rozsmarować cienką warstwę serka. Przełożyć ciasto razem z papierem na dużą, płaską blaszkę.

Cebulę i oczyszczone z nasion papryki pokroić w drobną kostkę. Całą powierzchnię posypać równomiernie posiekanymi kolorowymi warzywami; cebulą i paprykami. Doprawić całość solą, pieprzem oraz ewentualnie chilli i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić.

Po upieczeniu pokroić je najpierw w kwadraty, a następnie - krojąc kwadraty po przekątnej - w trójkąty. Posypać posiekaną natką pietruszki i ułożyć na tacy. Kolorowa przekąska gotowa! Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji łagodnej lub pikantnej. Dla większej liczby osób można ją podzielić na jeszcze mniejsze trójkąty. Dla urozmaicenia można również posypać całość przed upieczeniem pestkami dyni, słonecznika lub sezamu.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska