Spotkanie nosi tytuł „Wspólnota smaku. Jedzenie, pamięć i wielokulturowe dziedzictwo Rzeczpospolitej polsko-litewskiej”, a wezmą w nim udział polscy i zagraniczny naukowcy zajmujący się historią jedzenia, kuchni i gastronomii dawnej Polski.
Wykład wprowadzający wygłosi prof. Fabio Parasecoli z Uniwersytetu w Nowym Jorku, badacz problematyki kulinarnej, redaktor kilkutomowej syntezy „A Cultural History of Food” i autor m.in. książki „Al Dente. A History of Food in Italy”. Badacz wygłosi referat zatytułowany „Gastronativism, souveranism, and food identity politics” („Gastronatywizm, suwerenności i polityka tożsamości żywnościowej”).
W pierwszej części konferencji (początek o godz. 11) o „Litewskości gastronomicznej w przestrzeni kulturowej Rzeczypospolitej Obojga Narodów (XVI-XIX w.)” mówić będzie prof. Rimvydas Lauzikas z Uniwersytetu Wileńskiego. Z kolei prof. Rafał Hryszko z Instytutu Historii UJ przedstawi „Średniowieczne korzenie renesansowego cukiernictwa polskiego - analiza wpływów, zasięg i oddziaływanie”.
Badacz kuchni galicyjskiej prof. Ihor Lylo z lwowskiego Uniwersytetu im. Iwana Franki omówi „Preferencje gastronomiczne mieszkańców Lwowa w XVI-XVIII wieku”. Dr Marianna Duszar z Instytutu Etnologii Narodowej Akademii Nauk Ukrainy przybliży „Praktyki kulinarne Ukraińców przełomu XIX i XX wieku jako element kształtowania tożsamości”.
Druga cześć spotkania rozpocznie się o godz. 12.30. Znany badacz historii polskiej kuchni, prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, wygłosi referat „Ucieczka z Ciemnogrodu. Menu Stanisława Kostki Potockiego (1811, 1814-1815)”.
Dr Patrycja Gąsiorowska z PAN omówi „Kuchnię zakonną na prowincji drugiej połowy XVIII wieku na przykładzie klasztoru Bernardynów w Przeworsku”. Olga Przybyłowicz z Instytutu Archeologii i Etnologii PAN przedstawi „Świąteczne obiady w klasztorach żeńskich Rzeczpospolitej w XVII-XVIII w.”, a dr Dorota Dias-Lewandowska z PAN i mgr Gabriel Kurczewski z UMK wygłoszą referat „Wyobrażone wspólnoty smaku Rzeczpospolitej Obojga Narodów: kwaśny francuz, pieprzykowaty węgrzyn i słodki miód”.
Trzecia część konferencji rozpocznie się o godz. 14.30. Prof. Tadeusz Czekalski z Instytutu Historii UJ przedstawi referat „Powrót do „kuchni polskiej” – dyskusje wokół promocji polskiej kuchni narodowej w gastronomicznej prasie fachowej lat 60. XX wieku”.
Dr Agata Bachórz z Uniwersytetu Gdańskiego przedstawi wystąpienie zatytułowane „Strategie, spotkania i reinterpretacje: jedzenie ukraińskie w Polsce po 2022”. Bartłomiej Karnasiewicz z UMK omówi „Renomę i lokalność piwa w Rzeczpospolitej Obojga Narodów w II poł. XVIII w.”, Bartłomiej Kural z UJ przedstawi „Gastrodyplomację jako element dyplomacji publicznej i brandingu miejsca – przykład powiatu proszowickiego”, a dr hab. Marcin Rebes z UJ przybliży „Ontologiczny i agatologiczny wymiar jedzenia”.
Moderatorem spotkania będzie prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, badacz i popularyzator staropolskiej kuchni i jej przepisów. Konferencja rozpocznie się o godz. 10 w Budynek Wydziału Studiów Międzynarodowych i Politycznych UJ przy ul. Reymonta 4 w Krakowie, sala 038. Wstęp wolny.
- Oto najpiękniejsze wodospady w Małopolsce. Te miejsca zachwycają!
- Restauracje i kawiarnie z widokiem na Kraków. TOP 12 miejsc na wyjątkowe spotkanie
- Horoskop miłosny na lato 2023!
- Gdzie na lody w Krakowie? Oto miejsca polecane przez internautów
- Dla kierowców z Małopolski ta droga będzie bramą na południe Europy. ZDJĘCIA
