Tworzony przez URK przy ul. Balickiej ośrodek będzie służyć badaczom i przedsiębiorcom. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, w tym nowym centrum, z najnowocześniejszą w Polsce południowej infrastrukturą, naukowcy zyskają szansę prowadzenia badań np. z zakresu produkcji żywności bogatszej w składniki odżywcze, a pozbawionej alergenów, żywności ekologicznej i regionalnej, tworzenia nowych systemów pakowania i magazynowania jedzenia i przetwarzania odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.
Uczelnia liczy na współpracę przede wszystkim z małymi i średnimi z przedsiębiorstwami, które produkują i przetwarzają żywność, a nie mają laboratoriów, w których można by testować nowe produkty.
W centrum prowadzone będą badania naukowe, nie przewiduje się tam natomiast zajęć dydaktycznych dla studentów.
- Tworzymy tutaj zaplecze do prac badawczo-rozwojowych związanych z pozyskiwaniem i przebadaniem nowych surowców, stworzeniem nowych, innowacyjnych produktów, zagospodarowaniem odpadów, pracami nad opakowaniami, które będą użytkowane w przemyśle spożywczym - głównie pod kątem ich biodegradowalności, a także automatyzacją procesów produkcyjnych - wymieniała dr hab. Anna Ptaszek, prof. UR, dyrektor Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności UR podczas uroczystości wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę Centrum w 2021 roku. Centrum będzie również nastawione na badanie jakości i bezpieczeństwa żywności.
Użytkownikami Centrum będą głównie pracownicy dwóch wydziałów URK: Wydziału Technologii Żywności oraz Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki, a także inni pracownicy uniwersytetu.
- Planowana w ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności infrastruktura badawcza będzie służyć realizacji zdefiniowanej agendy badawczej - w sposób bezpośredni lub pośrednio - jako infrastruktura wspierająca, ale niezbędna do realizacji projektów badawczo-rozwojowych - przekazuje Izabella Majewska, rzeczniczka prasowa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. - Badania planowane do realizacji w Centrum zapewnią kompleksowe podejście do zagadnienia produkcji żywności - począwszy od analizy surowców, przez projektowanie nowego produktu lub procesu produkcyjnego w laboratoriach, następnie przeniesienie wyników badań na skalę półtechniczną, aż po wytworzenie innowacyjnego produktu w tej skali i jego analizę oraz optymalizację warunków przechowywania, a skończywszy na zagospodarowaniu odpadów.
Realizacja projektu umożliwi szerszą współpracę nauki z przemysłem poprzez aplikację o granty w różnych programach i projektach, wykonywanie badań zamawianych na potrzeby zakładów przemysłowych, zgłaszanie wniosków i zastrzeżeń patentowych oraz komercjalizowanie wyników własnych prac B+R.
Gdy inwestycja przy Balickiej ruszała, podawano, że łącznie miałaby kosztować prawie 65,5 mln złotych. - Ostateczna wartość inwestycji będzie znana dopiero po zakończeniu procedur przetargowych i zawarciu umów z dostawcami i wykonawcami - zaznacza teraz Izabella Majewska, rzeczniczka URK. Aktualna pozostaje natomiast kwota dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego dla tego przedsięwzięcia - jest to prawie 40 mln złotych.
Wzrósł koszt produkcji wędlin

- Wędkarstwo to nie hobby, to styl życia! Najlepsze memy o wędkarzach
- Zrujnowany Kazimierz, szare Stare Miasto. Pamiętacie jeszcze taki Kraków?
- Góralskie królestwo Marty i Dawida Kubackich. W Szaflarach zbudowali piękny dom
- Te ZNAKI ZODIAKU będą obrzydliwie BOGATE
- Jakie linie tramwajowe planowane są w Krakowie w najbliższych latach? LISTA