W niedzielę 12 maja w Muzeum Manggha zagościł festiwal kulinarny Najedzeni Fest! pod hasłem Asia. Tym razem spróbować było można specjałów kuchni różnych krajów azjatyckich: od Japonii po Indie.
Na stoiskach pojawiło się zarówno aromatyczne curry z Indii i Tajlandii, jak i minimalistyczne rolki sushi, kolorowy koreański bibimbap, wietnamska zupa pho i krewetki w tempurze, japoński ramen i miso-shiru, chińskie bułeczki bao. Była okazja skosztować oryginalnych azjatyckich słodyczy i herbat w towarzystwie egzotycznych przypraw.
– Kuchnia azjatycka fascynuje nas swoim bogactwem, nowymi nieznanymi smakami i ich intensywnością. Nie bez powodu obecnie w Krakowie powstaje wiele lokali skupiających się na tej różnorodnej kuchni, chcemy je przybliżyć krakowianom – mówi Katarzyna Pilitowska, organizatorka festiwalu.