Już przed dwoma tysiącami lat w chińskim piśmie występował znak opisujący sushi, niektórzy badacze sugerują nawet, że pochodzi ono z jeszcze odleglejszego źródła w południowo-wschodniej Azji. Nie wiadomo też, jak i kiedy potrawa dotarła do Japonii. Wiadomo natomiast, że dziś jest kulinarną wizytówką Kraju Kwitnącej Wiśni na świecie, najprawdopodobniej najpopularniejszym japońskim daniem. Swoje miejsce rolki z ryżu i dodatków zawijanych w glony mają w menu restauracji pod każdą szerokością geograficzną, poświęcona im wystawa może zaskakiwać. Jednak jej popularność na całym świecie, pokazuje, że równie chętnie jak zajadamy się sushi, oglądamy je w muzeum.
Wystawa "I love sushi" przybyła do Krakowa z Kairu, a jej kolejnym przystankiem będzie Chorwacja.
Jak zapowiada Muzeum Manggha ekspozycja "stanowi wprowadzenie do prężnie rozwijającej się współczesnej kultury sushi i daje zachętę do zastanowienia się nad potencjałem tej formy kulinarnej jako żywności przyszłości w świetle rysujących się współcześnie wyzwań związanych z wyżywieniem ludzkości".
Na wystawie będzie można zobaczyć setki sampuru, czyli bardzo popularnych w japońskich restauracjach makiet jedzenia (w tym wypadku makiet sushi), wykonanych z żywicy i z wosku, łudząco przypominających prawdziwe jedzenie. Częścią wystawy będzie także symulacja wizyty w barze sushi w Japonii.
Dla wszystkich, którym prezentacje sushi zaostrzą apetyt na japońskie rolki, Manggha przygotowała bogaty w atrakcje weekend otwarcia, swoiste spotkanie nie tylko z japońską kuchnią, ale i kulturą. Przygotowany przez Japan Foundation w ramach międzynarodowej wymiany kulturalnej, we współpracy z Ambasadą Japonii w Polsce weekend otwarcia potrwa od 5 do 7 lipca.
