https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kraków. Festiwal Pierogów na Małym Rynku. Z filetem z krokodyla, pierogi konopne. A ile to kosztuje? Sprawdziliśmy ceny

Ewa Wacławowicz
Pierogi z krokodylem po azjatycku, z pstrągiem ojcowskim, kimchi, a nawet konopne. To te najbardziej intrygujące propozycje, jakich możecie spróbować w ramach trwającego w Krakowie 22. Festiwalu Pierogów. Są też klasyki: pierogi ruskie, z mięsem, chłopskie czy z kapustą i grzybami. Wybór jest naprawdę duży, ale i ceny nie małe. 10 pierogów kupicie za 35 złotych, a 20 za 65. Są jednak stoiska, gdzie za 10 pierogów zapłacicie aż 50 złotych! Uzbrójcie się więc w gruby portfel i dużą cierpliwość - do niektórych stoisk trzeba swoje wystać w kolejce.

W czwartek 15 sierpnia po południu wybraliśmy się na Mały Rynek, gdzie od środy odbywa się 22. Festiwal Pierogów. Mimo skwaru, krakowianie i turyści dopisali. Tłumy przechadzały się między stoiskami - jedni w poszukiwaniu miejsca do siedzenia, inni w poszukiwaniu tych najlepszych pierogów.

Wybór jest ogromny. Na kilku stoiskach znajdziecie zarówno pierogi klasyczne: ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, z jagodami, z serem na słodko czy z czekoladą. Ale furorę zrobiły też smaki nietuzinkowe - golonko z chrzanem, konopie, kurkowe, o smaku bobu czy... krokodyla. Po te ostatnie ustawiła się prawdziwa kolejka, a para przed nami kupowała dokładkę.

- Biorę te z filetem z krokodyla jeszcze raz, pyszne były - mówi dziewczyna do chłopaka, na co on przytakuje. Pytam więc, o co chodzi z tym krokodylem, co tam jest w tych pierogach. - Taki filet. Coś jak sushi - odpowiada chłopak.

Sprzedawca, widząc moje zainteresowanie, dopowiada: - Krokodyl jaki jest każdy widzi. Nie musi być prawdziwy. Grunt, że przyciąga wzrok i klientów - mówi i puszcza do mnie oczko.

Tak jak w przypadku krokodyla, tak i na większości stoisk ceny kształtują się na tym samym poziomie. 1 pieróg - 5 złotych, 6 pierogów - 25 złotych, 10 pierogów - 35 złotych, a 20 pierogów - 60-65 złotych. Zatrzymujemy się jednak przy stoisku, gdzie Pani na naszych oczach kupuje 10 pierogów i płaci 50 złotych. Inna na tym samym stoisku kupuje 6 pierogów i płaci 21 złotych. Wszystko zależy od konfiguracji i doboru dań.

Dla miłośników kuchni azjatyckiej również coś się znajdzie. Pierożki gyoza to koszt odpowiednio: 3 sztuki - 16 złotych, 6 sztuk - 27 złotych. Można też spróbować pierożków dim-sum, gdzie 3 sztuki to koszt 14 złotych, a 9 sztuk - 35 złotych. Smaki? Kurczak teryaki, wołowina sezamowa, ziemniaki kimchi.

22. Festiwal Pierogów trwa od 14 do 18 sierpnia na Małym Rynku.

Rafał Trzaskowski wystartuje w wyborach prezydenckich?

od 7 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska