Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kraków. Miasto zafundowało prywatnej firmie ekskluzywny catering

Pog
Catering, zdjęcie ilustracyjne
Catering, zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Pikantne gazpacho podawane w kieliszku z warzywnym ratatouille i mozzarellą, filet z pstrąga wędzonego na konfiturze z czerwonej cebuli, czy pieczona różowa polędwica ułożona na sosie kaparowym z czarnym pieprzem i musem grzybowym - takie rarytasy znalazły się w menu medycznego kongresu organizowanego w Krakowie. Nie byłoby w tym nic zaskakującego, gdyby nie fakt, że catering prywatnej imprezy za 100 tys. zł zasponsorowały władze Krakowa. O sprawie napisał Onet.

WIDEO: Krótki wywiad

W Krakowie odbywa się z roku na rok coraz więc różnych kongresowych biznesowych. Tzw. turystyka biznesowa kwitnie, przyciągając do miasta bogatszego klienta. Kraków jest uznaną marką, tym bardziej dziwi więc, że władze miasta dopłacają do organizacji prywatnej imprezy.

Jak czytamy na Onecie, władze miasta uznały, że to świetne działanie promocyjne, aby zapłacić 100 tys. zł za wyszukany catering na prywatnej imprezie na 1310 osób, który odbył się pod koniec sierpnia zeszłego roku. Sam catering kosztował blisko 60 tys. zł. reszta to koszt wynajęcia ogrodów Muzeum Archeologicznego, gdzie odbył się bankiet.

"Kongres International Union of Phlebology Meeting Chapter to prestiżowe wydarzenie organizowane przez międzynarodowe stowarzyszenie UIP (International Union of Phlebology). Turystyka biznesowa, której najważniejszym elementem są międzynarodowe kongresy stowarzyszeń to strategiczny dla Krakowa sektor gospodarki turystycznej. Jak dowiodły tego badania przeprowadzane przez zespół badawczy z Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, uczestnik kongresu zostawia w mieście kwotę ok. 2 tys. zł" - czytamy w uzasadnieniu urzędu miasta, które cytuje Onet.

Co więcej, okazuje się, że z propozycją opłacenia cateringu do miasta zgłosiła się prywatna firma, a urzędnicy uznali to za świetny pomysł i ochoczo na niego przystali. Jak czytamy na Onecie, urzędnicy przekonują, że szacowany wpływ ekonomiczny z tego wydarzenia dla gospodarki wyniesie 2,5 mln zł. Dlatego warto było podać krem z białej czekolady z porzeczkami i kawiorem, czy Pikantne gazpacho podawane w kieliszku z warzywnym ratatouille i mozzarellą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska